Czołowy koncern spożywczy wycofuje produkt

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenie dotyczące partii sosów Winiary. Spożycie produktu przez osoby z alergią na pszenicę lub nietolerancją glutenu może spowodować reakcję alergiczną.

GIS został poinformowany przez firmę Nestlé Polska S.A. o dobrowolnym wycofaniu z obrotu i od konsumentów określonych partii trzech sosów marki WINIARY. Powodem wycofania produktów jest wykrycie obecności glutenu w surowcu wykorzystanym do produkcji tych sosów.

Szczegóły dotyczące wycofanych partii:

  • Nazwa produktu: WINIARY Sos Boloński 500g,
  • Numer partii: 240423B/1,
  • Data minimalnej trwałości: 04.2026.
  • Nazwa produktu: WINIARY Sos pomidorowy do Spaghetti 500g,
  • Numer partii: 240422A/1, 240422B/1,
  • Data minimalnej trwałości: 04.2026.
  • Nazwa produktu: Sos amerykański BBQ z syropem z palonego cukru 348g,
  • Numer partii: 240420A/1, 240421A/1,
  • Data minimalnej trwałości: 04.2025.

W komunikacie przekazano, że Nestle Polska S.A. podjęło działania, by niezwłocznie wycofać wskazane wyżej partie z obrotu. Na stronie internetowej spółki opublikowano również komunikat w tej sprawie, skierowany do konsumentów.

GIS - sos spaghetti
GIS - sos spaghetti
Źródło: GIS
GIS - sos boloński
GIS - sos boloński
Źródło: GIS
GIS - sos BBQ
GIS - sos BBQ
Źródło: GIS

Sosy Winiary wycofane ze sklepów

"Konsumenci z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinni spożywać partii sosów określonych w tym komunikacie" - ostrzega GIS.

Nestle Polska S.A poinformowało, że klienci, którzy kupili wskazane produkty, mogą skontaktować się z Serwisem Konsumenta w celu wymiany produktów lub zadania dodatkowych pytań w tej sprawie.

Zobacz także: