Wiele przedsiębiorstw z sektorów takich jak gastronomia, hotelarstwo, turystyka czy kultura wskutek ograniczeń związanych z pandemią COVID-19 odniosło wymierne straty ekonomiczne. Konieczne stało się przekazanie im wsparcia w dostosowaniu dotychczasowej działalności do możliwości radzenia sobie z sytuacjami kryzysowymi w przyszłości - mówi Arkadiusz Dewódzki, Dyrektor Departamentu Internacjonalizacji Przedsiębiorstw w Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. Środki na ten cel pochodzą z Krajowego Planu Odbudowy.
- Dlaczego PARP uruchomiła program wsparcia firm z HoReCa i kilku innych branż?
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności przeznaczył 1 189 mln zł na finansowanie MŚP z sektora HoReCa, turystyka i kultura. Jest to pierwszy tego typu program, który realizujemy w PARP. Z badań wynika, że ponad 80 proc. firm z tych sektorów w czasie pandemii miało duże problemy. Zarówno gastronomia, hotelarstwo, turystyka jak i kultura miały zakaz prowadzenia działalności w czasie pandemii, dlatego wsparcie skierowane jest do mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z tego sektora, jako najbardziej dotkniętego skutkami pandemii COVID-19 w Polsce. Wiele przedsiębiorstw z tych sektorów, wskutek ograniczeń związanych z pandemią odniosło wymierne straty ekonomiczne, a niektóre nie przetrwały. Wobec tego konieczne stało się wsparcie tych przedsiębiorstw w dostosowaniu dotychczasowej działalności do możliwości radzenia sobie z sytuacjami kryzysowymi w przyszłości. W zamiarze ma to nastąpić poprzez wprowadzanie do oferty przedsiębiorców nowych produktów i usług, przeprofilowanie działalności w ramach sektora lub też jej dywersyfikację.
- Obecnie trwa nabór do "Inwestycji w dywersyfikację działalności sektora HoReCa – oferta dla przedsiębiorców". Jakie są jego warunki?
Wnioski w ramach obecnego naboru można składać do 3 października 2024 roku. Działanie ma na celu finansowanie projektów inwestycyjnych, które przyczynią się do dywersyfikacji działalności, w tym modernizacji infrastruktury i wprowadzenia nowych produktów lub usług i technologii do firm z branży HoReCa, turystyka i kultura. Przedsiębiorca może otrzymać wsparcie na działania inwestycyjne, szkoleniowe lub doradcze. Działanie inwestycyjne jest obowiązkowe w wysokości co najmniej 70 proc. wszystkich nakładów projektu, maksymalnie 30 proc. może być przeznaczone łącznie na szkolenia lub doradztwo. Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 tys. zł., a dofinansowanie nie może przekroczyć 90 proc. kosztów kwalifikowalnych.
Wnioski można składać wyłącznie w postaci elektronicznej przez Lokalny System Informatyczny PARP. Po szczegółowe informacje przedsiębiorcy mogą zgłosić się do jednego z Operatorów obsługujących nabór w województwie, w którym projekt ma być realizowany. Dla każdego z pięciu regionów został wybrany w konkursie jeden Operator działający w skali danego regionu obejmującego kilka województw.
- Kto może ubiegać się o wsparcie?
O wsparcie mogą ubiegać się mikro, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu. Wsparcie przeznaczone jest dla przedsiębiorstw, które w latach 2020–2021 odnotowały spadek obrotów o co najmniej 20 proc., liczonych rok do roku. Wsparcie mogą otrzymać podmioty, które prowadzą działalność definiowaną kodem PKD (lista kodów PKD wskazana jest na stronie działania) i mają ten kod wpisany w podstawowej lub w dodatkowej działalności przedsiębiorstwa wnioskodawcy.
Nie są kwalifikowane do wsparcia podmioty, które nie mają tak określonego kodu PKD, w tym w szczególności kooperanci współpracujący z branżą, np. pralnie świadczące usługi na rzecz obiektów hotelarskich czy firmy ochroniarskie świadczące usługi ochrony imprez, obiektów. W ramach naboru do objęcia wsparciem może zostać zgłoszone i wybrane jedno przedsięwzięcie jednego przedsiębiorcy.
- Jakie są różnice w stosunku do pierwszego naboru?
W drugim naborze wprowadziliśmy szereg zmian, które sprawią, że otrzymanie wsparcia w ramach Inwestycji KPO HoReCa, będzie łatwiejsze. M.in. zrezygnowaliśmy z obowiązkowego warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności w ramach sektora HoReCa, turystyka, kultura. Na etapie składania wniosków zrezygnowaliśmy z obowiązku załączania przez wnioskodawców dokumentów dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP oraz potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji branżowych.
Obowiązki te przenieśliśmy na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia, dzięki czemu proces oceny będzie przebiegał sprawniej, a przeoczenie obowiązku załączenia dokumentu do wniosku nie będzie powodował jego negatywnej oceny.
- Na jakie wsparcie może liczyć firma składająca wniosek?
Dofinansowanie obejmie inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowalne, zakup maszyn i urządzeń, działania związane z zieloną transformacją, czy wykorzystaniem technologii cyfrowych. Ponadto, w ramach wsparcia możliwe jest podnoszenie kwalifikacji pracowników, szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, w szczególności w związku z rozszerzaniem lub zmianą profilu działalności przedsiębiorstwa.
Dofinansowane będą również usługi rozwojowe na rzecz wspieranych MŚP, np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
- A czego przedsiębiorcy nie mogą sfinansować?
Niekwalifikowane są koszty poniesione poza okresem kwalifikowalności określonym w umowie, koszty nieudokumentowane lub nienależycie udokumentowane, podatek od towarów i usług, zakup gruntów lub innych nieruchomości, czy bieżące koszty administracyjne i obrotowe, jak np. czynsz, energia, zakup usług księgowych, prawnych.
Ponadto środków w ramach inwestycji nie można przeznaczyć na wynagrodzenia pracowników wnioskodawcy, zakup używanych środków trwałych, zakup pojazdów, w tym samochodów nie spełniających wymagań pojazdów bezemisyjnych, a także kary i grzywny, koszty postępowań sądowych, koszty pożyczek lub kredytu zaciągniętego na prefinansowanie dotacji, tj. odsetek, prowizji.
- Jaka jest łączna kwota przewidziana na wsparcie w drugim naborze?
Na przedsiębiorców w obecnym naborze czeka budżet 237 971 200,80 zł. Po zakończeniu oceny wniosków złożonych w pierwszym naborze przewidujemy zwiększenie tego budżetu o środki, które nie zostaną wykorzystane.
- Czy możemy wskazać przedsiębiorcom, którzy chcą wziąć udział w naborze, przydatne wskazówki?
Należy pamiętać, by zachować zgodność terminów realizacji harmonogramu rzeczowo-finansowego i zapisów dot. terminu rozpoczęcia i zakończenia przedsięwzięcia MSP. Przed zawarciem umowy należy mieć odpowiednie zezwolenia, które są wymagane dla zrealizowania projektu – powinny być pozyskane wcześniej. Należy też dysponować odpowiednią dokumentacją lub odniesieniami do pozwoleń niezbędnych do realizacji przedsięwzięcia.
Ponadto przedsiębiorca powinien pamiętać, by planowana dywersyfikacja dotyczyła działalności określonej kodem PKD niewykraczającym poza branżę HoReCa, właściwie określić spadek obrotów oraz dołączyć do wniosku odpowiednie dokumenty, które ten spadek potwierdzają.
Po więcej informacji zapraszamy na stronę https://www.parp.gov.pl/component/grants/grants/inwestycje-w-dywersyfikacje-dzialalnosci-sektora-horeca-oferta-dla-przedsiebiorcow
Źródło zdjęcia głównego: PARP