- Do zaskakujących wniosków doszli naukowcy, badający wpływ napojów słodzonych cukrem i słodzikami na ryzyko rozwoju cukrzycy.
- Ryzyko dla napojów słodzonych sztucznymi słodzikami okazało się wyższe niż w przypadku tych, które zawierają cukier.
- Co to oznacza dla smakoszy takich napojów i instytucji kształtujących polityki zdrowotne?
- Więcej artykułów o podobnej tematyce znajdziesz w zakładce Zdrowie w serwisie tvn24.pl.
Naukowcy z australijskich Monash University, RMIT University i Cancer Council Victoria przez 14 lat obserwowali ponad 36 tysięcy Australijczyków w wieku od 40 do 69 lat. Celem ich badania było sprawdzenie wpływu słodzonych napojów na zagrożenie cukrzycą. Doszli do zaskakujących wniosków.
Ryzyko większe niż przy napojach z cukrem
Wyniki pokazały, że już wypijanie jednej puszki słodzonego sztucznie napoju dziennie podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 38 procent. Tymczasem, według tego samego badania, podobne ilości napojów zawierających cukier też podnoszą to ryzyko, ale znacznie mniej - o 23 procent.
- Wypijanie jednego lub więcej tych napojów dziennie, niezależnie od tego, czy są słodzone cukrem, czy sztucznymi substytutami, wiązało się z istotnie wyższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 - ostrzega Hussen Kabthymer, jeden z autorów badania opisanego na łamach magazynu "Diabetes and Metabolism".
- Sztuczne substancje słodzące są często zalecane osobom z ryzykiem cukrzycy jako zdrowsza alternatywa, ale nasze wyniki sugerują, że same mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia - podkreśla profesor Barbora de Courten, jedna z autorek publikacji.
Jak to wpłynie na politykę zdrowia publicznego?
Związek między napojami zawierającymi cukier a cukrzycą można w dużej mierze wytłumaczyć otyłością. Naukowcy zauważyli jednak również, że picie napojów sztucznie słodzonych może bezpośrednio wpływać na metabolizm. Zdaniem badaczy, wyniki te mają kluczowe znaczenie dla polityki zdrowia publicznego.
- Popieramy działania takie jak podatki od napojów słodzonych cukrem, ale nasze badanie pokazuje, że musimy również zwrócić uwagę na sztucznie słodzone napoje. Często są one reklamowane jako zdrowsze, a jednak mogą wiązać się z własnym ryzykiem. Przyszła polityka powinna przyjąć szersze podejście do ograniczenia spożycia wszystkich napojów pozbawionych wartości odżywczych - mówi profesor de Courten.
Na świecie na cukrzycę typu 2 choruje pół miliarda osób. W Polsce dotyka ona około dwóch milionów osób. Aby zapobiegać nadmiernemu spożyciu cukru, w naszym kraju został wprowadzony w 2021 roku tak zwany podatek cukrowy. Opłata cukrowa jest nakładana na napoje z dodatkiem: cukrów (monosacharydów, disacharydów środków spożywczych zawierających te substancje), substancji słodzących (na przykład ksylitol, sorbitol, aspartam) oraz kofeiny lub tauryny.
Autorka/Autor: pwojc/zk
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock