Bakterie powodujące dur brzuszny, chorobę dotykającą blisko 11 milionów ludzi na świecie, stają się coraz bardziej oporne na działanie antybiotyków - poinformowali naukowcy z Uniwersytetu Stanforda w USA.
Dur brzuszny to choroba bakteryjna wywołana przez pałeczki Salmonella enterica w odmianie Typhi. Dotyka ona blisko 11 milionów ludzi i odpowiedzialna jest z ponad 100 tysięcy zgonów rocznie. Największe ryzyko zachorowania występuje w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, Afryce Północnej i Zachodniej oraz Ameryce Południowej. Leczenie antybiotykami przynosi zazwyczaj dobre rezultaty, jednak niektóre szczepy są oporne na działanie antybiotyków
Antybiotykooporne szczepy
Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda w USA przeprowadzili sekwencjonowanie, a więc dokładnie opisali budowę, genomu bakterii pochodzących z 3489 próbek krwi pobranych w latach 2014-2019 od mieszkańców Bangladeszu, Indii, Nepalu i Pakistanu z potwierdzonym durem brzusznym. Do analizy włączono także 4169 próbek wyizolowanych z 70 innych krajów w latach 1905-2018.
Szczepy charakteryzowano jako wielolekooporne (posiadające mutacje genów związane z opornością na antybiotyki pierwszego rzutu: ampicylinę, chloramfenikol, kotrimoksazol). Stwierdzono także obecność mutacji wskazujących na oporność na antybiotyki makrolidowe i chinolony.
Badania wykazały, że antybiotykooporne szczepy migrowały pomiędzy państwami co najmniej 197 razy od 1990 roku. Najczęściej występowały w Azji i Afryce, jednak pojawiały się także w Wielkiej Brytanii, USA i Kanadzie. Wnioski opublikowano na łamach "The Lancet Microbe".
- Prędkość, z jaką nastąpiło pojawienie się i rozprzestrzenienie silnie antybiotykoopornych szczepów Salmonella typhi w ostatnich latach, budzi duży niepokój i wskazuje na potrzebę szerzej zakrojonych działań prewencyjnych, zwłaszcza w krajach o największym ryzyku zachorowania - powiedział doktor Jason Andrews, autor badań.
Źródło: PAP, www.thelancet.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock