Czy filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne? Z badań przeprowadzonych przez duńskich naukowców wynika, że tak. Wyniki opublikowano na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Kawa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy z grupy polifenoli. Są to substancje o udowodnionym prozdrowotnym działaniu na organizm. Między innymi pomagają zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie i mają efekt przeciwzapalny. I choć jest to dość dobrze przebadana grupa związków, to jednak stosunkowo niewiele badań dotyczy tego, co dzieje się, gdy polifenole wchodzą w reakcje z innymi cząsteczkami pochodzącymi z żywności, którą spożywamy, na przykład z białkami.
Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Weterynarii i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu w Kopenhadze zbadali, jak polifenole zachowują się w połączeniu z aminokwasami występującymi w mleku krowim. Wyniki opublikowano 30 stycznia na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Kawa z mlekiem
Badania dowiodły, że komórki odpornościowe człowieka traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów pochodzących z kawy z mlekiem były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole, a więc związki wyizolowane z ziaren kawy. Oznacza to w skrócie, że biała kawa działa potencjalnie korzystniej niż mała czarna.
- Wykazaliśmy, że gdy polifenol reaguje z aminokwasem, jego działanie hamujące stan zapalny w komórkach odpornościowych zostaje wzmocnione. W związku z tym można założyć, że takie połączenie będzie mieć równie korzystny wpływ in vivo, czyli na żywych ludzi. Będziemy oczywiście dalej badać ten efekt. Na razie na zwierzętach, a w przyszłości, o ile uda nam się zebrać potrzebne fundusze, także na człowieku - powiedziała profesor Marianne Nissen Lund, główna autorka badania.
ZOBACZ TEŻ: Spowalnia starzenie, zmniejsza ryzyko chorób serca. Ekspert mówi, ile filiżanek kawy dziennie wypijać
Działanie przeciwzapalne
Na razie, aby zbadać przeciwzapalne działanie połączenia polifenoli z białkami, naukowcy wykorzystali model sztucznego zapalenia w hodowlach komórek odpornościowych. Niektóre komórki traktowali różnymi dawkami polifenoli, inne polifenolami, które zareagowały z aminokwasem. Komórki kontrolne komórki nie otrzymały nic.
Szybko zaobserwowano, że komórki traktowane kombinacją polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż te, którym podano wyłącznie polifenole.
Wcześniejsze badania tych samych naukowców wykazały, że polifenole wiążą się z białkami z różnych typów produktów, między innymi mięsa, mleka czy piwa. Szczegółowa analiza dowiodła zaś, że kawa z mlekiem jest napojem, w którym połączenie to jest wyjątkowo silne: ziarna kawy są bowiem znakomitym źródłem polifenoli, a mleko dostarcza białek.
- Nasze wyniki pokazują, że reakcja między polifenolami a białkami w mlecznej kawie zachodzi szybciej niż w innej badanej przez nas żywności - podkreśla prof. Lund.
Badacze podejrzewają jednak, że podobnie korzystne działanie przeciwzapalne będzie występować także w przypadku łączenia innych pokarmów bogatych w białka z owocami lub warzywami, czyli źródłami polifenoli. - Wyobrażam sobie, że efekt taki pojawi się również np. po spożyciu dania mięsnego z warzywami lub smoothie, do którego dodaliśmy trochę mleka lub jogurtu - tłumaczyła Lund.
Źródło: sciencedaily.com, PAP
Źródło zdjęcia głównego: Adobe Stock