Próchnilec maczugowaty to grzyb zwany też "palcami umarlaka", bo przypomina ludzkie palce. Sprawdź, gdzie występuje i czy jest jadalny. I nie wystrasz się, kiedy natkniesz się na niego w lesie.
Próchnilec maczugowaty, czyli Xylaria polymorpha, przybiera różne kształty. Najczęściej jednak może przypominać martwy ludzki palec, sięgający przeciętnie od 3 do 10 centymetrów wysokości i ok. 2,5 cm grubości. W języku angielskim gatunek tego grzyba zwyczajowo nazywa się "dead man's fingers", czyli po polsku "palcami umarlaka".
Próchnilec maczugowaty. "Palce umarlaka"
Xylaria polymorpha należy do grzybów z rodziny próchnilcowatych. Ma ziarenkowatą powierzchnię, młode okazy wiosną są blade z białym szczytem. Zarodniki powodują, że stają się szare. Z czasem robią się coraz ciemniejsze, a na końcu czarne i pomarszczone.
Próchnilec maczugowaty, czyli palce umarlaka – jak wygląda ten grzyb
Próchnilce maczugowate wyrastają przez cały rok w małych grupach. Są saprofitami, które porastają martwe drewno w lasach, parkach oraz na opadłych gałęziach. Wyrastają najczęściej na bukach, grabach czy dębach.
Próchnilec maczugowaty. Czy jest jadalny
Swoim wyglądem próchnilec maczugowaty nie zachęca do zabrania do koszyka podczas grzybobrania. I słusznie, bo nie jest jadalny.
Źródło: natura.wm.pl, tvnmeteo.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock