Ten weekend jest w Uniejowie wyjątkowo smakowity. Trwa V Uniejowski Festiwal Smaków. Kilkanaście restauracji otwiera swoje drzwi dla smakoszy, zapraszając na dania przygotowane na bazie regionalnych produktów.
W ramach V Uniejowskiego Festiwalu Smaków organizowana jest akcja degustacyjna "Smakowite spacery po Uniejowie". W kilkunastu restauracjach można spróbować potraw festiwalowych. Jest szansa wzięcia udziału w konkursie dla degustatorów, którego zwycięzca otrzyma nagrodę. Smakowitości można próbować w sobotę do godziny 20 oraz w niedzielę w godzinach 11-18.
Ogórek termalny i miód
Dwa lata temu gmina Uniejów, organizator wydarzenia, zaproponowała po raz pierwszy motyw przewodni Festiwalu Smaków. Wtedy był to ser kozi. W zeszłym roku restauratorzy przygotowali potrawy z wykorzystaniem ryb słodkowodnych. W tym roku podczas V Uniejowskiego Festiwalu Smaków przyszła kolej na produkty lokalne bardzo ważne z punktu widzenia promocji gminy - ogórek termalny z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek. Potraw, które przygotowano z ich wykorzystaniem, można spróbować w 13 restauracjach festiwalowych. Przygotowano 12 dań głównych z ogórkiem termalnym z Uniejowa i siedem deserów z dodatkiem miodu pszczelego.
Międzynarodowa atmosfera
Na Festiwal przyjechały delegacje z miast partnerskich z Włoch i Węgier ze swoimi najlepszymi produktami i potrawami. Uczestnicy mogą posmakować między innymi oryginalnej włoskiej pizzy.
Do Uniejowa trafił Alessandro Ceci, który jest mistrzem świata w robieniu pizzy. W rozmowie z prezenterem TVN Meteo Maciejem Dolegą zdradził on sekret sukcesu tego włoskiego specjału.
- Pizza włoska jest najlepsza, ponieważ posiadamy świetne produkty z upraw ekologicznych, z upraw naturalnych. Dlatego tylko we Włoszech, przy odpowiednim klimacie i odpowiednich produktach, ta pizza może być doskonała - powiedział Ceci.
Sekret włoskiej pizzy
- Prawdziwa pizza włoska nie zawiera skomplikowanych składników. Bazuje ona na trzech podstawowych produktach, a są nimi mozzarella z mleka bawolego, pomidorki koktajlowe, bazylia. I to tak naprawdę jest prawdziwa pizza włoska, później można ją udoskonalać - opowiadał.
Jeśli chcielibyśmy upiec prawdziwą włoską pizze w domu, musielibyśmy - poza zaopatrzeniem się w odpowiednie składniki - posiadać odpowiedni piec. Jak tłumaczył Ceci, pizzę piecze się w temperaturze 330 stopni.
Autor: RP, amm//rzw / Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo