Osoby na dietach roślinnych mają 73 procent mniejsze, a peskatarianie (osoby niejedzące czerwonego i białego mięsa, ale spożywające ryby) 59 proc. mniejsze ryzyko na przejście COVID1-19 o umiarkowanym lub ciężkim przebiegu – wynika z badań amerykańskich naukowców opublikowanych w poniedziałek w czasopiśmie naukowym "BMJ Nutrition, Prevention & Health". Diety niskowęglowodanowa i wysokobiałkowa zwiększają z kolei ryzyko ciężkiego przechorowania COVID-19 – mówią badania.
Naukowcy zestawili ze sobą deklaracje dotyczące sposobu żywienia i informacje o zakażeniach blisko trzech tysięcy pracowników opieki zdrowotnej w sześciu krajach świata. Badania przeprowadzono latem 2020 roku, w ankietowanej grupie odnotowano ponad 500 infekcji.
"Badanie stara się odpowiedzieć na te pytania"
- Od początku pandemii było wiele spekulacji dotyczących wpływu diety na ryzyko zakażenia. To badanie stara się odpowiedzieć na te pytania, ale trzeba brać pod uwagę również jego ograniczenia. Badanie opiera się w całości na samodzielnych deklaracjach, a wiele danych pokazuje, że poleganie na takim źródle informacji w badaniach dotyczących diety jest niewiarygodne – skomentował dla stacji SkyNews dietetyk z Uniwersytetu w Reading, profesor Gunter Kuhnle.- Badana próba jest odpowiednia, a analiza wygląda na kompetentnie przeprowadzoną. Potrzebne są jednak dalsze badania, by potwierdzić bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między dietą a przebiegiem COVID-19 – powiedział genetyk z Univeristy College w Londynie, prof. Francosi Balloux.
Autor: ps/map / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock