Nie chcesz znowu przytyć? Jedz owoce i warzywa

Owoce takie jak truskawki i jagody uchornią Cię przed przytyciem
Owoce takie jak truskawki i jagody uchornią Cię przed przytyciem
Źródło: Shutterstock
Nie chcesz zrujnować swojej figury przybierając na wadze? Jedz owoce. Naukowcy dowiedli, że naturalnie występujący w nich składnik zapobiega przytyciu.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

W badaniach zakrojonych na dużą skalę dowiedziono, że warzywa i owoce, takie jak jagody, jabłka i cebula mogą naturalnie uchronić przed przybraniem dodatkowych kilogramów. Przytyciu zapobiegają flawonoidy - naturalnie występująca w owocach, warzywach, winie czy czekoladzie substancja.

Naturalnie wielozadaniowe

Flawonoidy, czy inaczej związki flawonowe, to grupa organicznych związków chemicznych występujących w roślinach. Spełniają rolę barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, czyli substancji chroniących rośliny przed owadami i grzybami. Większość flawonoidów to gromadzące się w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych barwniki, nadające intensywny kolor i ograniczające szkodliwy wpływ promieniowania UV.

Ale flawonoidy nie tylko barwią i chronią owoce oraz warzywa. Wykazują działanie przeciwutleniające, rozkurczowe i przeciwzapalne oraz uszczelniają naczynia krwionośne, wzmacniając tkankę łączną w śródbłonku naczyń.

Ponad dwie dekady wywiadu

Występujące w warzywach, owocach oraz herbacie, czerwonym winie czy czekoladzie flawonoidy, charakteryzuje nie tylko zdolność do ochrony komórek przed uszkodzeniem. 24-letnie badania na grupie 124 086 mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych dowiodły, że flawonoidy zmniejszają ryzyko ponownego przytycia, ograniczając przyrost tkanki tłuszczowej w ludzkim organizmie.

Dowiedli tego naukowcy z Harvardu i Uniwersytetu Wschodniej Anglii, wyjaśniając swoje odkrycie w pracy opublikowanej przez magazyn naukowy "The BJM". Uczeni zaznaczyli jednak, że ponieważ wnioski wynikają z obserwacji i interpretacji danych, nieznane są im przyczyny takiego procesu.

Ciekawostka naukowców

- Flawonoidy i ich wpływ na układ krążenia oraz cukrzyków jest bardzo ciekawy - zauważył prof. Aedin Cassidy ze Szkoły Medycznej Norwich. - Sądzimy, że różne podgrupy flawonoidów wykazują różne działanie - zaznaczył.

- Większość ludzi przejście na dietę postrzega jako radykalną zmianę - zauważył prof. Cassidy. - Tymczasem rzecz w tym, że coś, co jest z zasady dla nas dobre, jest także skutecznym środkiem do kontroli wagi, zwłaszcza u osób w wieku średnim, dla których nadmiar kilogramów oznacza ryzyko chorób serca i zawału - podkreślił badacz.

Ankiety co 2 i 4 lata

Dane pochodziły od uczestników biorących udział w jednym z trzech ogólnokrajowych badań. Jedno angażowało jedynie mężczyzn o średniej wiekowej około 47 lat, a dwa pozostałe - kobiety, których średnia wieku była równa 36 i 48 lat.

Co dwa lata, od roku 1986 do 2011, wypełniali ankiety odpowiadając na pytania odnośnie wagi, stylu życia i zdiagnozowanych chorób. Co cztery lata natomiast uczestnicy zdawali raport, szczegółowo opisując swoją dietę w tym czasie.

7 kategorii, 3 najsilniejsze

To właśnie ankiety odnośnie diety były źródłem informacji odnośnie spożycia flawonoidów, które ze względu na budowę chemiczną dzieli się na 7 kategorii. Zmiany wagi ciała uczestników były analizowane w zestawieniu z informacjami, ile i jakiego rodzaju flawonoidy spożywali.

Z czasem wykazano, że najsilniejszy wpływ miały trzy rodzaje flawonoidów: antocyjany, flawonoidy polimerowe i flawonole. Najbogatszym źródłem są truskawki i jagody

których dieta była uboga w wymienione produkty, stawali się ciężsi średnio o kilogram (mężczyźni) do kilku (kobiety).

Wpływ w liczbach

Zależność była wyraźna: codziennie spożycie o 10 mg antocyjanów więcej oznaczało wagę niższą o 0,07-0,10 kg na przestrzeni 4-letnich cykli. Badacze przypuszczają, że jeszcze silniejszy wpływ ma samo codziennie spożywanie porcji bogatych w flawonoidy owoców i warzyw. Zjadając jednorazowo pół szklanki jagód dostarczamy około 121 mg

Dietetyk o zaletach jedzenia owoców na diecie

Dietetyk o zaletach jedzenia owoców na diecie

Autor: stella/jap / Źródło: The Guardian

Czytaj także: