Objawy ze strony uk艂adu pokarmowego, na przyk艂ad biegunka, cz臋sto pojawiaj膮 si臋 u pacjent贸w chorych na COVID-19 - wynika z chi艅skiego badania, kt贸rego wyniki opublikowa艂o pismo "American Journal of Gastroenterology"
Grupa ekspert贸w medycznych z chi艅skiego Wuhanu zajmuj膮cych si臋 COVID-19 (Wuhan Medical Treatment Expert Group for COVID-19) dosz艂a do takich wniosk贸w po przeanalizowaniu danych, kt贸re zebrano w艣r贸d 203 pacjent贸w z potwierdzonym w te艣cie zaka偶eniem koronawirusem SARS-CoV-2. Byli to chorzy, kt贸rzy trafili do trzech szpitali w prowincji Hubei mi臋dzy 18 stycznia a 28 lutego 2020 roku. Naukowcy dysponowali ich pe艂nymi danymi klinicznymi, laboratoryjnymi oraz wynikami bada艅 obrazowych. 艢rednia wieku badanych wynosi艂a oko艂o 55 lat.
Okaza艂o si臋, 偶e blisko po艂owa (48,5 procent) chorych na COVID-19 skar偶y艂a si臋 na objawy ze strony uk艂adu pokarmowego, takie jak jad艂owstr臋t (84 proc. badanych), biegunka (nieco ponad 29 proc.), wymioty (0,8 proc.) oraz b贸l brzucha (0,4 proc.). W siedmiu przypadkach odnotowano wy艂膮cznie objawy ze strony uk艂adu pokarmowego, bez objaw贸w oddechowych.
Sygna艂y ze strony uk艂adu pokarmowego
Ponadto pacjenci ci trafiali do szpitala po d艂u偶szym czasie od wyst膮pienia pierwszych symptom贸w ni偶 chorzy wy艂膮cznie z objawami oddechowymi. Mieli te偶 gorsze prognozy - prawdopodobie艅stwo wyleczenia i wypisu ze szpitala by艂o w ich przypadku mniejsze ni偶 u pacjent贸w bez objaw贸w ze strony uk艂adu pokarmowego (odpowiednio 34,3 proc. oraz 60 proc.). Wyniki laboratoryjne nie wykaza艂y natomiast powa偶nego uszkodzenia w膮troby w tej grupie.
Wcze艣niejsze obserwacje wskazywa艂y, 偶e u pacjent贸w z COVID-19 wyniki test贸w w膮trobowych mog膮 by膰 nieprawid艂owe. Jak wymieniaj膮 autorzy najnowszej pracy opublikowanej na 艂amach pisma "Clinical Gastroenterology and Hepatology"- klinicy艣ci z Icahn School of Medicine at Mount Sinai w Nowym Jorku - podwy偶szony poziom enzym贸w w膮trobowych, takich jak aminotransferaza alaninowa lub aminotransferaza asparaginianowa, obserwowano nawet u 37 proc. pacjent贸w z t膮 chorob膮. Z analizy danych chi艅skich wynika te偶, 偶e ok 10 proc. pacjent贸w ma podwy偶szony ca艂kowity poziom bilirubiny.
ALERGIA, GRYPA CZY COVID-19? PODOBIE艃STWA I R脫呕NICE Zdaniem ekspert贸w z Wuhanu lekarze powinni zdawa膰 sobie spraw臋, 偶e objawy ze strony uk艂adu pokarmowego mog膮 wyst臋powa膰 cz臋sto u chorych na COVID-19. Co wi臋cej, powinny one by膰 sygna艂em do tego, by wcze艣niej zacz膮膰 podejrzewa膰 infekcj臋 u zagro偶onych ni膮 os贸b, bez oczekiwania na objawy oddechowe. Naukowcy zaznaczaj膮, 偶e wyniki, kt贸re uzyskali, wymagaj膮 weryfikacji w kolejnych badaniach.
Potencjalna droga infekcji
Z kolei specjali艣ci z Icahn School of Medicine at Mount Sinai zwracaj膮 w swojej pracy uwag臋, 偶e SARS-CoV-2 by艂 wykrywany w pr贸bkach stolca pacjent贸w z COVID-19. Co oznacza, 偶e cho膰 mo偶na si臋 nim zarazi膰 g艂贸wnie drog膮 oddechow膮, to uk艂ad pokarmowy mo偶e by膰 kolejn膮 potencjaln膮 drog膮 infekcji. Dlatego lekarze wykonuj膮cy badania endoskopowe uk艂adu pokarmowego powinni r贸wnie偶 zadba膰 o osobist膮 ochron臋.
Autor: map / 殴r贸d艂o: PAP
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽Shutterstock