Najnowsze

Kiedy na grzyby? Kalendarz grzybiarza, sezon na grzybobranie

Najnowsze

Zagraniczne grzyby mogą wyprzeć rodzime gatunki
Zagraniczne grzyby mogą wyprzeć rodzime gatunkitvnmeteo.pl
wideo 2/5

Kiedy na grzyby? Najlepiej z samego rana po ciepłej i deszczowej nocy. Grzyby zaczynają się już w maju, jednak najlepszy sezon na grzyby to późne lato i jesień. Podpowiadamy, kiedy iść na grzyby, żeby zebrać ulubione gatunki.

Pierwsze grzyby zaczynają się w maju. To m.in. prawdziwki i borowiki.Szczyt sezonu na grzyby przypada na koniec lata i jesień.

Grzyby jadalne różnych gatunków często rosną pod konkretnymi gatunkami drzew. Na przykład podgrzybek brunatny – pod sosnami i świerkami, a koźlarz babka – pod brzozami.

Wielu grzybiarzy jest zdania, że fazy księżyca mają wpływ na wzrost grzybów, ale nie ma na to naukowych dowodów.

Pojemnik, do którego będziesz zbierać grzyby, musi być przewiewny. W foliowym woreczku lub plastikowym wiaderku grzyby będą się psuć i wydzielać toksyny.

W Polsce jest ok. 1300 gatunków grzybów jadalnych, jednak jeść i sprzedawać można zaledwie 47.

Kiedy zaczynają się grzyby?

Pierwsze grzyby można znaleźć w lasach już późną wiosną. Jest ich jednak jeszcze mało, a warunki atmosferyczne nie sprzyjają ich wzrostowi. Do owocowania grzyby potrzebują dużej wilgotności, czyli jednocześnie opadów i ciepła. Najlepszy moment na grzybobranie to jesień, ale już w sierpniu można trafić na ciekawe okazy. Jeśli zastanawiasz się, kiedy iść na grzyby, żeby mieć pewność, że zbierzesz pełen koszyk, sprawdź w przygotowanej przez nas tabeli, w których miesiącach rosną dane gatunki grzybów. Znajdziesz tu też wskazówki, gdzie ich szukać. Grzyby jadalne różnych gatunków często rosną pod konkretnymi gatunkami drzew.

Kiedy najlepiej iść na grzyby?

Szczyt sezonu na grzyby w Polsce to wrzesień i październik. Nie oznacza to jednak, że musisz czekać do września, żeby wybrać się na grzybobranie. W maju możesz już zbierać podgrzybki i pierwsze prawdziwki, a od końca czerwca lub początku lipca – kurki i maślaki. W sierpniu zacznij wypatrywać borowików. Jesień to czas borowików, podgrzybków, kań, maślaków i koźlarzy.

Kalendarz grzybiarza

W poniższej tabeli znajdziesz informacje o tym, kiedy zbiera się które grzyby, kiedy wypada szczyt sezonu na grzyby różnych gatunków i gdzie najłatwiej je znaleźć:

Gatunek SezonGdzie szukać?Borowik szlachetnymaj-listopad (szczyt sezonu: wrzesień-październik) w lasach liściastych, iglastych i mieszanychKurka (pieprznik jadalny)czerwiec-listopad (szczyt sezonu: sierpień-październik) pod sosnami, świerkami, dębami, grabamiOpieńki (miodowa i ciemna)wrzesień-listopad (szczyt sezonu: październik)w lasach liściastych, parkach, ogrodach; na pniach i korzeniach drzew liściastych i iglastychPodgrzybek brunatnyczerwiec-listopad (szczyt sezonu: wrzesień-październik) pod sosnami i świerkamiMaślak zwyczajnymaj-listopad (szczyt sezonu: wrzesień) pod sosnamiSzmaciak gałęzisty (siedzuń sosnowy)lipiec-listopad (szczyt sezonu: wrzesień) na korzeniach sosny, rzadziej świerkuCzubajka kanialipiec-listopad (szczyt sezonu: wrzesień-październik) w ściółce leśnej, na łąkach, poboczach, często pod bukamiMleczaj rydzsierpień-listopad (szczyt sezonu: wrzesień-październik)pod sosnami i świerkamiKoźlarz (babka i czerwony)babka: maj-październik (szczyt sezonu: sierpień- wrzesień) czerwony: lipiec-październik (szczyt sezonu: sierpień- wrzesień) babka: pod brzozami czerwony: pod topolami i osikamiGołąbek wyborny (jadalny)maj-wrzesień (szczyt sezonu: sierpień)pod dębami, bukami, świerkami, sosnami i lipami

Grzyby a pełnia

Wielu grzybiarzy jest zdania, że fazy księżyca mają wpływ na wzrost grzybów. Kiedy iść na grzyby według tej teorii? Należy sprawdzić w kalendarzu księżycowym, kiedy jest pełnia – najwięcej grzybów ma być właśnie tuż po niej. Inne wierzenia dotyczące grzybów i pełni wskazują jednak, że wtedy grzybów jest najmniej. Jeszcze inne – że grzyby podczas pełni są robaczywe. Co z tego wynika? Najwyraźniej nie ma związku między wysypem grzybów a pełnią księżyca. W każdym razie brakuje naukowych dowodów na taką zależność. Kiedy więc iść na grzyby? Grzyby lubią wilgotne powietrze i ciepło. Najwięcej grzybów zbierzesz więc po deszczu i ciepłej nocy. Wystarczy kilka deszczowych dni, by w ciągu godziny zapełnić koszyk.

Grzyby trujące i jadalne bywają do siebie bardzo podobnePAP

Co zabrać na grzyby?

Kiedy wybierasz się na grzyby, ubierz się odpowiednio: długie spodnie, długie rękawy, nakrycie głowy. Taka odzież ochroni cię nie tylko przed zadrapaniami, gdy będziesz szukać grzybów w zaroślach, ale też przed kleszczami (Jak usunąć kleszcza w czterech prostych krokach – instrukcja) i strzyżakami – tzw. latającymi kleszczami. Idąc na grzyby, zabierz:

- koszyk lub łubiankę. W foliowym woreczku lub plastikowym wiaderku grzyby zaparzą się, szybko będą się psuć i wydzielać toksyny, a wtedy łatwo o zatrucie pokarmowe. Pojemnik, do którego będziesz zbierać grzyby, musi być przewiewny.

- atlas grzybów. Nie musisz nosić ze sobą książki, możesz ściągnąć na telefon aplikację, która pomoże ci ocenić, czy grzyb jest jadalny. Pamiętaj jednak, żeby traktować te podpowiedzi z ostrożnością i zbierać tylko te okazy, które dobrze znasz. Grzyby trujące często do złudzenia przypominają jadalne. Tak jest np. z kanią i muchomorem sromotnikiem lub z kurkami i lisówką pomarańczową.

- nożyk do odcinania grzybów. Wśród grzybiarzy toczą się spory, czy grzyby należy wycinać, czy wykręcać z podłoża. Każdy z tych sposobów ma sens. Większe grzyby wygodniej jest wyciąć przy samym podłożu lub podważyć trzon grzyba nożykiem. Po wycięciu grzyba przykryj dziurę dokładnie ściółką, by nie zniszczyć grzybni. Kurki, rydze i inne grzyby blaszkowe lepiej jest wykręcić, by dokładnie im się przyjrzeć i nie pomylić z grzybem trującym.

O czym pamiętać na grzybobraniu?

W Polsce jest ok. 200 gatunków grzybów trujących i ok. 1300 gatunków grzybów jadalnych. Jednak zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów jeść i sprzedawać można zaledwie 47 gatunków. Kiedy idziesz na grzyby, pamiętaj o tych zasadach:

Zbieraj wyłącznie znane sobie grzyby. W razie wątpliwości nie zrywaj grzyba, pozwól mu rosnąć, a sam nie ryzykuj zatruciem.

Nie rozgarniaj ściółki. W ten sposób nie uszkodzisz grzybni, a w tym miejscu wyrosną kolejne grzyby.

Nie niszcz grzybów. To pożywienie dla zwierząt.

Autor: ks/mro

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock

Pozostałe wiadomości