Jedząc na mieście, psujesz sobie zdrowie

Jedzenie na mieście grozi pogorszeniem zdrowia
Jedzenie na mieście grozi pogorszeniem zdrowia
Jeśli większosć twojego tygodniowego menu stanowią posiłki przygotowywane w domu, to jesteś szczęściarzem. Niestraszna ci cukrzyca typu 2, otyłość, czy choroby serca. Jeśli jednak stołujesz się w pracowniczych kantynach i barach szybkiej obsługi, to jesteś na dobrej drodze do utraty zdrowia.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVESPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Do takich wniosków doszli naukowcy z Harvardu badający zdrowie lekarzy i pielęgniarek w latach 1986-2012. Przez 36 lat śledzili nawyki żywieniowe i stan zdrowia 58 tys. kobiet i 41 tys. mężczyzn. Żaden z uczestników nie był chory na cukrzycę, choroby układu krążenia czy raka na początku badania.

Wnioski: więcej znaczy lepiej

Okazało się, że osoby, które jadły

- Tendencja do spożywania komercyjnie przygotowywanych posiłków w restauracjach lub barach na wynos w Stanach Zjednoczonych znacznie wzrosła w ciągu ostatnich 50 lat. dr Geng Zong, pracownik naukowy w Harvardu, który przeprowadzał te badania.

Sugerują one, że jedzenie na mieście jest związane z niższą jakością diety i większą masą ciała . A nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.

Choć naukowcy z Harvardu nie podają ile domowych posiłków ludzie powinni jeść w tygodniu, dr Zong sugeruje, że "więcej znaczy lepiej."

Poniżej podpowiadamy, co zdrowego możecie wziąć ze sobą do pracy czy szkoły:

Zdrowe i pożywne drugie śniadanie

Zdrowe i pożywne drugie śniadanie

Autor: mar/rp / Źródło: sciencedaily.com

Czytaj także: