Potrawy z tradycyjnego stołu wielkanocnego to prawdziwa "bomba białkowa", szczególnie groźna dla osób z przewlekłą niewydolnością nerek – ostrzega dietetyk, doktor Hanna Stolińska. Radzi, w jaki sposób zdrowo przejść przez święta.
Doktor Hanna Stolińska przyznaje, że trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek, majonezu, wędliny, białej kiełbasy i sernika. Trzeba jednak pamiętać, że taki zestaw w zbyt dużych ilościach jest niekorzystny dla zdrowia. - Tradycyjne potrawy wielkanocne to prawdziwa "bomba białkowa", bardzo niebezpieczna dla osób z chorymi nerkami – ostrzega.
Zwraca uwagę, że nie sposób całkowicie zrezygnować z tradycji. - Doradzałbym jednak odstawienie majonezu, czy rozdzielenie niektórych potraw, na przykład zjedzenie jajek na śniadanie i potem niewielkiej porcji mięsa na obiad. Najlepiej z kaszą. Sałatkę jarzynową można przyrządzić bez jajek, a jeśli chodzi o ciasta, to jest naprawdę bardzo dużo ciekawych przepisów wegańskich – przekonuje dr Stolińska.
"Jeśli chory pójdzie na żywioł, to konsekwencje mogą być poważne"
Najbardziej niekorzystny nadmiar białka w diecie jest dla osób z przewlekłą niewydolnością nerek. W Polsce zmaga się z nią prawie 4,5 miliona osób. Chorzy ci muszą pamiętać, że każde odstępstwo od diety to dodatkowe obciążenie dla ich organizmu. - Dwa dni delikatnych odstępstw nie muszą skończyć się źle, ale jeśli chory pójdzie na żywioł, to konsekwencje mogą być poważne – podkreśla specjalistka. Przewlekła choroba nerek długo rozwija się w utajeniu, gdyż nie powoduje poważniejszych dolegliwości. Wiele osób nie zdaje sobie zatem sprawy, że postępuje u nich niewydolność nerek. Tymczasem spożywanie dużych ilości produktów wysokobiałkowych, a niewielkich ilości warzyw i owoców, działa na organizm zakwaszająco. Białka rozkładają się do kwasów, a warzywa i owoce zawierają związki zasadotwórcze.
Ryzyko rozwoju innych chorób
Dłużej utrzymująca się w utajeniu kwasica powoduje osłabienie i spadek wydolności organizmu oraz zwiększa podatność na inne choroby, takie jak osteoporoza i reumatyzm. Z kolei dieta bogata w produkty roślinne chroni nerki i opóźnia rozwój przewlekłej niewydolności nerek. Wskazują na to badania specjalistów z Texas A&M Healath Science Center College of Medicine w Bryan w Teksasie, opublikowane przez czasopismo "Journal of the American Society of Nephrology". Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii w Kuopio ostrzegają, że dieta wysokobiałkowa zwiększa ryzyko niewydolności serca, szczególnie u mężczyzn w średnim wieku. Najbardziej zagrożeni są ci, którzy spożywają białko pochodzenia zwierzęcego, zawarte zarówno w mięsie, jak i nabiale. Jedynie w przypadku białka z ryb i jaj nie odnotowano większego zagrożenia niewydolnością serca. Fińscy badacze informowali o tym na łamach pisma "Circulation: Heart Failure".
Autor: ps/dd / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock