Położona w gminie Kirkowo, w południowej Bułgarii, wieś Gorski Izvor słynie z tego, że na jej chodnikach leżą stosy dyń. Do niedawna nazywana była "wioską dyń", ale w tym roku okrzykniętą ją "dyniową stolicą".
"Witamy w dyniowej stolicy!" - widnieje napis na wjeździe do bułgarskiej wioski Gorski Izvor położonej na południu kraju.
- Ta dynia jest najlepsza! Wszyscy uwielbiają ją jeść. Jest bardzo zdrowa i zawiera mnóstwo witamin - mówił Krasimir Ivanov, jeden z lokalnych rolników i sprzedawca dyń.
Bułgaria. Gorski Izvor. Wioska dyń
Kremena Atanasova, absolwentka szkoły wyższej dwa lata temu postanowiła poświęcić się uprawie dyń. Przed jej domem leży około 40 ton dyni piżmowej. - Czego nauczyły mnie dynie? Pracy - mówiła.
Dynie piżmowe idealnie nadają się do pieczenia ciast i ciasteczek, a te białe kupują koneserzy tego warzywa.
- Biała dynia nadaje się do nadzienia z mięsem - zauważyła Kremena Atanasova.
Źródło: ENEX