Orzeszki piniowe to cenione w gastronomii nasiona z sosny pinia. Gatunki tej sosny rosną na południu Europy i na Bliskim Wschodzie. Orzeszki pinii mają szereg zdrowotnych właściwości, chroniąc m.in. przed cukrzycą, podwyższonym cholesterolem, udarem. Cena orzeszków piniowych jest wysoka, dlatego stosunkowo często zastępowane są innymi nasionami i orzechami.
● Orzeszki piniowe z sosny pinia (Pinus pinea L.), rosnącej w basenie Morza Śródziemnomorskiego oraz na Bliskim Wschodzie, są najdroższe. ● Tańsze orzeszki pinii pochodzą z Azji, pozyskiwane są z sosny koreańskiej (Pinus koraiensis), sosny syberyjskiej (Pinus sibirica) oraz sosny Gerarda (Pinus gerardiana). ● Piniole mają wiele cennych składników odżywczych, m.in. wysoką zawartość białka oraz kwasów nienasyconych, witamin i minerałów. ● Orzeszki pinii cenione są także ze względu na ich właściwości zdrowotne, wspomagają m.in. pracę serca, obniżają poziom złego cholesterolu, zapobiegają cukrzycy.
Orzeszki pinii - pochodzenie
Orzeszki piniowe (piniole) tak naprawdę nie są orzechami. Piniole to nasiona sosny rodzaju Pinus. Są jadalne, a najbardziej cenione w Europie są orzeszki piniowe z sosny pinia (Pinus pinea L.), rosnącej w basenie Morza Śródziemnomorskiego oraz na Bliskim Wschodzie. Piniole są niewielkich rozmiarów i mają biało-kremowy kolor. Są pysznym i zdrowym dodatkiem do sałatek i sosów, przede wszystkim znanego na całym świecie włoskiego pesto z bazylii i orzeszków pinii. Mają wiele właściwości zdrowotnych, których mogłyby pozazdrościć im prawdziwe orzechy, ale mają też wadę. Cena orzechów piniowych jest wysoka.
Orzeszki piniowe - rodzaje
Na świecie rośnie ok. 30 gatunków sosny z rodzaju Pinus, lecz nie wszystkie ich nasiona wykorzystuje się w gastronomii. Pinus pinea, czyli szlachetna i ceniona odmiana orzeszków pinii z południa Europy i rejonów Morza Czarnego jest droga, dlatego najczęściej te piniole zastępowane są tańszymi azjatyckimi orzeszkami piniowymi z sosny koreańskiej (Pinus koraiensis), sosny syberyjskiej (Pinus sibirica) oraz sosny Gerarda (Pinus gerardiana).
Chiny są największym producentem orzeszków piniowych na świecie, wytwarzają ok. 30 proc. światowej produkcji pinii. Innymi dużymi producentami orzeszków pinii są Korea Północna, Rosja, Pakistan i Afganistan.
Orzeszki piniowe - składniki odżywcze
Orzeszki piniowe są cenione nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale też składniki odżywcze. Piniole mają m.in. wysoką zawartość białka (13.7 na 100 g) i zawierają 25,5 proc. kwasów nienasyconych (ponad 100 proc. ich dziennego zapotrzebowania w 30 g pinioli). Orzeszki pinii zawierają też: - żelazo, - fosfor, - potas, - magnez, - mangan, - cynk, - niacyna, - witaminę K, - tokoferol (wit. E), - kwas foliowy.
Mniej korzystne jest jednak to, że orzeszki piniowe zawierają też szczawiany, które zmniejszają przyswajalność magnezu i wapnia.
Orzeszki piniowe - właściwości
Właściwości zdrowotne orzeszków piniowych są nie do przecenienia. Wpływają pozytywnie na pracę serca i poziom złego cholesterolu. Udowodniono także, że orzeszki piniowe: - zapobiegają cukrzycy, - działają przeciwzapalnie, - zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru, - chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej, - wspomagają odchudzanie poprzez hamowanie apetytu, - działają antyoksydacyjnie, opóźniając starzenie skóry.
Orzechy piniowe - cena
Cena orzeszków piniowych jest wysoka, są jednymi z najdroższych orzechów na rynku. Kilogram pinioli kosztuje ok. 230 zł. 100 g opakowanie orzechów pinii kosztuje ok. 20 zł. Najtańsze są orzeszki pinii z Chin lub Korei, można je kupić w wielu supermarketach. Piniole z Włoch i innych krajów Europy Południowej są droższe i trudniej dostępne.
Orzeszki piniowe - czym zastąpić?
Przygotowując pesto lub inne danie z orzeszkami piniowymi można je zastąpić pestkami słonecznika lub dyni. Zamiennie do orzeszków pinii stosuje się też nerkowce i orzechy włoskie. Te ostatnie mają dużo intensywniejszy smak od pinii.
Źródło: tvnmeteo
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock