Nerkowce, a właściwie orzechy nerkowca charakteryzują się wieloma korzystnymi dla organizmu właściwościami. O włączeniu ich do swojego codziennego jadłospisu powinny pomyśleć chociażby osoby, które mają problemy z nadciśnieniem. Dowiedz się, jak rosną nerkowce i dlaczego warto jeść te orzechy.
● Nerkowce rosną na drzewie o nazwie nanercz zachodni, zwanym też nerkowcem zachodnim. ● Nerkowiec zachodni pochodzi z obszarów tropikalnych Ameryki Południowej, a jest uprawiany w Azji i Afryce. ● Orzechy nerkowca, podobnie jak inne orzechy, są bardzo zdrowe, choć również kaloryczne, dlatego nie można przesadzać z ich ilością. ● Spożywanie nerkowców jest zalecane kobietom w ciąży, a także osobom narażonym na stres, borykającym się z nadciśnieniem i skarżącym się na niską odporność.
Orzechy nerkowca – jak rosną?
Choć orzechy te cieszą się sporym uznaniem smakoszy bakalii, niewielu z nich ma świadomość, gdzie i jak rosną nerkowce. Orzechy nerkowca rosną na drzewach nerkowca zachodniego, a właściwie nanercza zachodniego (Anacardium occidentale L.), które można spotkać na tropikalnych obszarach Ameryki Południowej, m.in. w Brazylii. Występują również w Wietnamie, Indiach oraz na Wybrzeżu Kości Słoniowej.
Nerkowce zachodnie należą do rodziny nanerczowatych i są blisko spokrewnione z mango. Podczas wzrostu orzechy są doczepione do owoców nerkowca. W każdej łupince o kształcie nerki znajduje się jeden orzeszek. Ważną informacją jest, że nerkowce zerwane z krzaka nie nadają się od razu do spożycia. Najpierw trzeba poddać je odpowiedniej obróbce przy zachowaniu wyjątkowej ostrożności. W środku łupiny znajduje się wyjątkowo żrący olej, dlatego do wyjmowania orzechów używa się specjalnych rękawiczek. Kolejnym etapem jest prażenie i gotowanie orzeszków tak, by zachowały jasną barwę oraz chrupkość. Dopiero wtedy można zapakować je do paczek.
Czy orzechy nerkowca są zdrowe?
Nerkowce, jak i inne rodzaje orzechów, są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, poza tym dostarczają do organizmu wielu witamin i składników mineralnych, dlatego mają korzystny wpływ na ludzki organizm. Wysokie stężenie witaminy B6 sprawia, że orzechy nerkowca wspomagają działanie układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a także dodają energii. Warto wprowadzić je do codziennej diety, by usprawnić metabolizm i wzmocnić odporność organizmu.
Ponadto nerkowce to idealne źródło potasu i fosforu, które pozwalają zachować zdrowe zęby oraz kości. Nie można zapomnieć również o wysokiej zawartości cynku, który w dużej mierze odpowiada za kondycję włosów i paznokci, a także dobry wzrok.
Po orzechy nerkowca powinny sięgać również osoby, które zmagają się z nadciśnieniem. Ich regularne spożywanie pomoże obniżyć cholesterol i stężenie trójglicerydów, wesprze naczynia krwionośne, obniży ciśnienie, a nawet zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału i ustabilizuje krzepliwość krwi.
Dodatkowo wyciąg z nerkowców znacząco poprawia wchłanialność glukozy, co z kolei przekłada się na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę. Co za tym idzie, dieta bogata w te orzechy może uchronić przed wystąpieniem cukrzycy typu 2.
Ile kalorii mają orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowców z pewnością nie należą do dietetycznych produktów – w 100 gramach znajduje się 563 kcal. Warto zaznaczyć, że nie jest to aż tak wiele, przykładowo 100 gram oliwy to 882 kcal, a 100 gram masła orzechowego zawiera 588 kcal. Ponadto nerkowce zawierają w 100 gramach: 18 gramów białka, 3 gramy błonnika, 30 gramów węglowodanów oraz 44 gramy tłuszczy. Mimo dość dużej kaloryczności warto sięgać po orzechy jako przekąskę zamiast chipsów lub popcornu.
Dodatkowo orzechy nerkowca są dobrym źródłem:
– witaminy C, – tiaminy (witamina B1), – ryboflawiny (witamina B2), – niacyny (witamina B3), – pirydoksyny (witamina B6), – kwasu foliowego (witamina B9), – potasu, – sodu, – cynku, – magnezu, – selenu, – żelaza, – wapnia, – witaminy E, – witaminy K, – kwasów tłuszczowych.
Ile orzechów nerkowca należy jeść w ciągu dnia?
Jak widać, warto spożywać orzechy nerkowca ze względu na bogatą zawartość witamin i związków mineralnych. Nie można jednak zapomnieć o tym, że jak w każdym przypadku, również z tymi bakaliami nie powinno się przesadzać. Zjedzenie 100 g nerkowców każdego dnia z pewnością nie jest dobrym pomysłem, jednak 30 g, czyli ok. garść produktu – tak. Regularne spożywanie nerkowców poleca się w szczególności kobietom w ciąży.
Orzechy nerkowca zaliczane są do listy 14 najbardziej popularnych alergenów, dlatego osoby, które cierpią na różnego rodzaju alergie pokarmowe, powinny mieć to na uwadze.
Zastosowanie orzechów nerkowca w kuchni
Orzechy nerkowca to świetna – smaczna i zdrowa – przekąska, która z powodzeniem może zastąpić ciastka, czekoladę czy chipsy. Warto jednak wiedzieć, że w wielu kuchniach świata nerkowce wykorzystuje się do przygotowania różnego rodzaju potraw. Szczególnie często używa się ich w krajach azjatyckich, gdzie dodaje się je do sosów, np. sosu curry, oraz zup.
We Włoszech często stanowią jeden ze składników popularnego pesto. Ich słodki smak sprawia, że można wykorzystywać je w cukiernictwie, do produkcji masła orzechowego czy stosując jako chrupiący element kremów bądź po prostu jako dekorację. Ponadto orzechy nerkowca świetnie komponują się z innymi bakaliami. Wyjątkowo dobrze smakują w towarzystwie suszonych owoców, w szczególności żurawiny, dlatego warto dodawać je do wszelkiego rodzaju owsianek, musli oraz jogurtów.
Nerkowce to też bardzo dodatek do różnego rodzaju sałatek. Koniecznie wypróbuj je w połączeniu z rukolą, kozim serem, figą, jadalnym kwiatem nasturcji oraz dressingiem musztardowo-miodowym. Orzechy nerkowca warto dodawać również do wszelkiego rodzaju kremowych zup. Idealne połączenie smakowe uzyskasz wrzucając je do miski z kremem: dyniowym, pietruszkowym, selerowym lub porowym.
Ciekawym pomysłem jest także dodawanie orzechów nerkowca do mięsa. Bakalie te świetnie komponują się z jagnięciną i dziczyzną. Wielbiciele ryb również mogą przekonać się, jak znakomicie smakują nerkowce w wersji wytrawnej i dodać je do dorsza pieczonego z warzywami, polanego sosem z dodatkiem świeżych ziół.
ZOBACZ TEŻ >> Fistaszki – uprawa, wartości odżywcze, właściwości Migdały dobre na stres, dla mózgu i serca. Ile można ich zjeść dziennie? Orzechy laskowe - idealne na domową nutellę
Źródło: TVN Meteo
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock