Fistaszki, a właściwie orzechy ziemne to bardzo popularna, smaczna i lubiana przekąska. Chętnie sięgamy po nie podczas imprez oraz seansów filmowych. Czy orzeszki ziemne są zdrowe? Czy warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu? Poznaj wartości odżywcze i właściwości orzeszków ziemnych oraz dowiedz się, jak objawia się alergia na nie.
● Fistaszki, czyli orzechy ziemne, uprawiane są w ciepłych krajach na całym świecie – głównie w Azji i Afryce. ● Do właściwości orzechów ziemnych należy dostarczanie organizmowi energii, redukcja stresu i regulowanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi. ● Spożywanie orzeszków ziemnych jest zalecane kobietom w ciąży. ● Orzeszki ziemne uznawane są za bardzo silny alergen.
Orzechy ziemne – uprawa
Fistaszki odkryto już 1500 lat przed narodzinami Jezusa w Ameryce Południowej, a konkretnie w Peru. Inkowie oprócz jedzenia uprażonych orzechów, chętnie wykorzystywali także ich olej. Dzisiaj fistaszki uprawiane są prawie na całej kuli ziemskiej, w krajach o ciepłym klimacie. Największe plantacje można spotkać w Azji oraz Afryce. Za ich głównych dystrybutorów uważa się z kolei Sudan, Senegal i Nigerię.
Warto zauważyć, że fistaszki nie należą do grupy orzechowatych, a roślin bodowatych. Jak wskazuje nazwa, orzeszki ziemne rosną pod ziemią. Sama roślina osiąga niewielką wysokość, która może wynosić od 50 do 70 cm. Strąki z orzechami ziemnymi kiełkują i dojrzewają w ziemi. Po przekwitnięciu kwiatu jego szypułka znacznie się wydłuża sięgając do ziemi, dzięki czemu strączek może się w niej zagłębić. Następnie dojrzewa w niej do osiągnięcia długości od pięciu do ośmiu cm, stając się formą gotową do spożycia.
Orzeszki ziemne – wartości odżywcze
Fistaszki są przede wszystkim bardzo cennym źródłem aminokwasów, zawierają aż 20 rodzajów tych związków. W związku z tym uważa się, że z powodzeniem mogą zastępować jajka czy mięso. W niesolonych orzechach ziemnych można znaleźć: białko, błonnik i tłuszcze oraz spore ilości witamin i składników mineralnych, m.in.: - witaminy z grupy B, - fioliany, - witaminę E, - cynk, - żelazo, - miedź, - magnez, - potas, - mangan, - kwasy fenolowe, - flawonoidy, - fitosterole, - alkaidy, - koenzym Q10.
Orzeszki ziemne – właściwości
Orzeszki ziemne działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco i przeciwgrzybiczo. Ze względu na wysoką zawartość niacyny uważa się, że regularne spożywanie fistaszków wpływa korzystnie na walkę ze stresem. Z kolei wysoka zawartość potasu może pomóc ochronić organizm przed problemami z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cukru we krwi. Warto sięgnąć po garść orzechów również by wspomóc pamięć i koncentrację.
Regularne spożywanie fistaszków powinny rozważyć osoby z podwyższonym cholesterolem. Zawarte w nich związki sprzyjają obniżeniu niekorzystnej frakcji LDL. Niski poziom glikemiczny sprawia, że orzechy arachidowe mogą być idealną przekąską dla diabetyków. Ponadto duża ilość witaminy B w fistaszkach pomaga w regulacji stężenia glukozy we krwi i przemianie jej w glikogen.
Orzechy ziemne - kcal
Orzechy ziemne to dosyć kaloryczny produkt – w 100 g znajduje się 581 kcal. Należy jednak pamiętać o cennych witaminach oraz związkach mineralnych, które można w nich znaleźć. Właśnie dlatego warto sięgać po niesolone fistaszki jako po zdrową, a przy okazji smaczną przekąskę.
Orzeszki ziemne w ciąży
Wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy fistaszki są dla nich dobrym wyborem. Odpowiedź może być tylko jedna – tak. Orzechy ziemne to źródło cennych witamin i składników mineralnych, które przyszła mama powinna regularnie uzupełniać. Kolejnym argumentem przemawiającym za włączeniem orzeszków arachidowych do diety ciężarnej jest ich wysoka kaloryczność – mała ilość fistaszków to spory zastrzyk energii, której w tym szczególnym okresie należy dostarczać organizmowi w zwiększonej ilości.
Alergia na orzechy ziemne – objawy
Orzeszki ziemne uznawane są za jeden z ośmiu najsilniejszych alergenów. Uczulenie na fistaszki może objawiać się: pokrzywką, nieżytem nosa, świądem lub biegunką. W ostrzejszych przypadkach może pojawić się również opuchlizna górnych dróg oddechowych, a co za tym idzie problemy z oddychaniem. Jeżeli masz jakieś alergie pokarmowe, koniecznie wykonaj testy na uczulenie na fistaszki, ponieważ mocny wstrząs anafilaktyczny może doprowadzić nawet do śmierci!
Fistaszki – zastosowanie w kuchni
Jak już ustaliliśmy – fistaszki to chętnie wybierana przekąska. Należy jednak wiedzieć o tym, że te malutkie orzeszki mogą dodać ciekawego smaku wielu daniom. Przede wszystkim można z nich zrobić pyszne masło orzechowe, które jest świetnym dodatkiem do chleba, ale także sosów, a nawet niektórych zup. Orzechy arachidowe warto połączyć również z innymi bakaliami i wrzucić je do porannej owsianki – zastrzyk dodatkowej energii gwarantowany. To jednak nie wszystko, fistaszki sprawdzą się jako składnik smacznej i prostej w wykonaniu sałatki. Wystarczy połączyć ulubioną sałatę, paprykę, ogórka, kukurydzę pomidorki koktajlowe, orzeszki ziemne oraz podsmażoną polędwicę wołową, zalewając wszystko sosem czosnkowym z chili na bazie oliwy.
Orzeszki ziemne mogą być bardzo ciekawym dodatkiem do nadziewania faszerowanych papryk lub pieczarek. Warto dodawać je również do różnego rodzaju sosów. Najciekawsze połączenie uzyskuje się po zestawieniu fistaszków z piersią z kurczaka.
ZOBACZ TEŻ >> Pistacje – właściwości i zastosowanie
Źródło: pta.med.pl; pzh.gov.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock