W produkcji kawioru Polska powoli staje się potęgą, choć wciąż gonimy Włochów, Niemców i Francuzów. Firma Antonius Caviar spod Olsztyna ma jedną z największych hodowli jesiotrów w Europie i w trzy ostatnie miesiące wyprodukowała już kilka ton kawioru. Materiał "Faktów" TVN.
Firma mająca 20-letnie doświadczenie zaczęła od hodowli jesiotrów dla europejskich producentów, a od niedawna sami pozyskują przysmak drogi jak złoto. Kawior pochodzi tu od samic, które w wodach koło Konina oraz w Rusi pod Olsztynem, spędziły co najmniej osiem lat.
Dobijamy do czołówki
- Taki mamy cel, żeby Polska mogla się cieszyć polską marką kawioru rozpoznawalną na całym świecie, kawioru najwyższej jakości i z dumą produkowanego w Polsce - mówi Agata Łakomiak-Winnicka, menedżer ds. sprzedaży Antonius Caviar. Jest z kim się ścigać. W produkcji kawioru prym wiodą Włosi, Niemcy i Francuzi. Potem są Chiny i Rosja. Polska już wybiła się na jednego z największych hodowców tych szlachetnych ryb. - Jest to trudna hodowla, ryby nie mają sobót, niedziel i świąt, cały czas trzeba przy nich być, przyglądać się, ryby są bardzo stresogenne - przyznaje Szymon Łakomiak, kierownik produkcji rybackiej Antonius Caviar. Kawior stał się bardziej dostępny od kiedy jesiotry wpisano na czerwoną listę gatunków zagrożonych wyginięciem i zaczęła się ich masowa hodowla. Kawior pozyskuje się w specjalnych warunkach, żadne ziarno się nie marnuje.
Jak w szpitalu
- Mówiąc w skrócie i obrazowo, zachowujemy wszystkie standardy które obowiązują na OIOMie w szpitalu, są to żywcem przeniesione standardy techniczne z warunków szpitalnych - Marek Szczukowski, kierownik produkcji Antonius Caviar. W Europie za kilogram kawioru płaci się średnio 2 tys. euro. W 2013 roku na świecie wyprodukowano 250 ton tego przysmaku. - Poza smakoszami kawioru klientem kawiorowym są snobi, a zarazem ludzie bardzo majętni - mówi Eugeniusz Bogdan z Przedsiębiorstwa Usługowo- Handlowego "Ryba" z Oleśnicy. Ten hodowca sprzedaje ikrę jesiotrów do innych krajów, które marzą o własnej hodowli, nawet do Urugwaju. Nasz kawior już wypłynął na głębokie wody i ma szanse stać się hitem eksportowym. Od listopada sprzedano już kilka ton kawioru z Polski - w tym roku może to być nawet kilkanaście.
Autor: ToL/ja / Źródło: Fakty TVN
Źródło zdjęcia głównego: sxc.hu