Groźna melamina w proszku do pieczenia

O wykryciu melaminy mówi rzecznik GIS Jan Bondar
O wykryciu melaminy mówi rzecznik GIS Jan Bondar
Źródło: fot. sxc; video: TVN24
Główny Inspektor Sanitarny wstrzymał sprzedaż proszku do pieczenia wytwarzanego przez jednego z polskich producentów. Powód? - W produkcie wykryto niedopuszczalne ilości szkodliwej dla zdrowia melaminy - wyjaśnił na na antenie TVN24 rzecznik GIS Jan Bondar.

Jak wyjaśnił rzecznik, o wykryciu melaminy w sprzedawanym w Polsce proszku do pieczenia GIS poinformowali eksperci z Państwowego Instytutu Weterynarii w Puławach. RMF FM informuje, że producent ma siedzibę w Poznaniu.

Melaminę wykryto w importowanym z Chin - kwaśnym węglanie amonu, używanym przy produkcji proszku do pieczenia. Rzecznik powiedział, że badanie w puławskim laboratorium odbyło się na wniosek producenta, który substancję importował. - Nie mamy informacji, czy produkty zawierające szkodliwą substancję trafiły do sklepów - zaznaczył Bondar.

Obowiązkowe badania

W związku z tym, że kwaśny węglan amonu może być masowo stosowany w produkcji żywności, GIS zarządził przeprowadzenie przez producentów stosownych badań. - Skupiamy się na importerach tej substancji z Chin. Będziemy od nich żądać dokumentów z badania na obecność tej substancji - zapewnił rzecznik.

Przestrzegł też, że ta niebezpieczna dla zdrowia substancja może mieć różne zastosowanie w produkcji żywności.

Śmiertelne przypadki w Chinach

Ze względu na wysoką zawartość azotu melamina była stosowana przez niektórych producentów chińskich do zafałszowania złej jakości, a w praktyce zawyżania zawartości białka w paszach i produktach spożywczych, produkowanych poniżej norm. W rezultacie spożycia skażonego melaminą mleka w Chinach zachorowało ponad 50 tysięcy dzieci, a czworo zmarło.

Melamina stosowana jest w pestycydach oraz do produkcji plastiku, żywic syntetycznych oraz laminatów. Ze względu na wysoką zawartość azotu bywa stosowana do zawyżania zawartości białka w paszach dla zwierząt oraz produktach spożywczych produkowanych poniżej norm. Nie jest przyswajana przez organizm i spożywanie jej prowadzi do niewydolności nerek.

Źródło: tvn24

Czytaj także: