Potencjalnie śmiertelnie groźny barszcz Sosnowskiego nie jest rośliną, która rosła w Polsce od zawsze. Trafiła tu w wyniku radzieckich eksperymentów. Miała być uprawiana jako roślina pastewna dla zwierząt. Teraz, choć ludzie już jej nie chcą, to rozprzestrzenia się sama. I może zabić. Materiał magazynu "Polska i Świat".
Mieszkanka Jeleniej Góry zetknęła się z barszczem Sosnowskiego kilka dni temu podczas prac w ogrodzie. Poparzyła się sokiem zawartym w liściach i łodydze rośliny. Do szpitala zgłosiła się po kilku dniach, gdy rany nie chciały się goić a wręcz się pogarszały. Choć początkowo stan jej był dobry, to później stopniowo się pogarszał i doszło do zgonu.
Z Kaukazu do Polski
Wszystkiemu winna niecodzienna roślina, osiągająca nawet pięć metrów wysokości. Ma charakterystyczne rozłożyste białe kwiatostany i duże liście. Przeważnie rośnie w dużych skupiskach, które wyglądają bardzo imponująco i ciekawie. Nie należy się jednak do nich zbliżać. Barszcz Sosnowskiego ma w sobie bowiem zawarte parzące substancje. Nie trzeba rośliny dotykać, bowiem może poparzyć samymi oparami, które wydostają się z niej w gorące dni. Początkowo toksyny zostawiają niewielkie ślady podobne do oparzenia pokrzywy. Jednak po wystawieniu na słońce szybko przeradzają się one w ciężkie oparzenia drugiego i trzeciego stopnia. Niebezpiecznie związki są bowiem aktywowane przez promiennie UV. - Barszcz tak naprawdę jest niebezpieczny cały czas, bo musimy pamiętać, że czy to jest roślina mała, czy roślina duża, to ona zawsze będzie miała w łodydze i częściach liści soki, które mogą spowodować poparzenie - mówi Mariusz Wawrzyniak z Zakładu Usług Komunalnych w Szczecinie. Po zetknięciu się z sokami barszczu Sosnowskiego najlepiej szybko i dokładnie umyć poparzone miejsce oraz nie wystawiać go na słońce przez kilka dni. Przede wszystkim roślin należy jednak unikać. Ich obecność najlepiej zgłosić do straży miejskiej czy zakładu usług komunalnych. Zwalczanie barszczu Sosnowskiego jest jednak zadaniem syzyfowym. Roślina ta świetnie ma się w polskim klimacie i zwiększa zasięg swojego występowania, choć jeszcze pół wieku temu praktycznie jej w Polsce nie było. Wszystkiemu winne radzieckie eksperymenty z naturą. Rosnący w kaukaskich dolinach barszcz Sosnowskiego uznano w latach 50. za świetną roślinę pastewną. Przez pewien czas próbowano ją uprawiać w PGR-ach z czego szybko jednak zrezygnowano, bo parzące właściwości barszczu okazały się bardzo problematyczne. Roślina poradziła sobie jednak świetnie bez ludzi i rośnie dzisiaj w wielu miejscach Polski. Swojego czasu nazwano ją „zemstą Stalina”.
Autor: mk//gak / Źródło: tvn24
Źródło zdjęcia głównego: TVN 24