Kleisty ryż, warzywne lub rybne nadzienie, całość zawinięta w glony nori, czasem posypana sezamem - to nie popularne w Polsce maki, potocznie nazywane po prostu "sushi". To coraz bardziej popularna poza Japonią kanapka onigirazu. Niektórzy przygotowują ją z szynką, fasolką szparagową lub sałatką z tuńczyka.
"Onigirazu" oznacza zdaniem Lorie Brau, profesor japonistyki cytowanej przez dziennik "Boston Globe", powstrzymanie się od "przyciśnięcia lub wyciśnięcia". W taki sposób zresztą tworzy się te ryżowe kanapki: bardzo delikatnie przyklejając glony do warstwy ryżu, pod którą schowane jest nadzienie.
Jedzenie z papieru
Kto wpadł na pomysł takiego połączenia składników? Zdaniem Brau pochodzą one z japońskiej mangi kulinarnej "Cooking Papa". Bohaterem komiksu wychodzącego w połowie lat 80. był, zgodnie z tytułem, ojciec, który uwielbiał gotować. Nietypowe danie nie jest tylko kulturalną ciekawostką, na popularnym portalu kulinarnym cookpad.com jest to jedno z najczęściej wyszukiwanych haseł. - W tej chwili są tam setki przepisów na onigirazu - przekonuje profesor Brau. Zdjęcia kanapek można znaleźć też w mediach społecznościowych.
Onigirazu! #FoodTweet pic.twitter.com/7BSHWHgfj5— Schneehäschen (@Lucrecia84) August 8, 2015
Gebloggt: Bento #79 Onigirazu (^3^) - Verteidigt gegens Katerchen! http://t.co/U4aRv1QUpq pic.twitter.com/2RG9ddoHpI— Satsuki (@Erdbeerkirsch) August 7, 2015
Gabungkan Onigiri dan Sandwich, Onigirazu Bisa Jadi Camilan yang Mengenyangkan http://t.co/n9vbJPHscQ pic.twitter.com/5zRkYuTFfw— DREAMERSRADIO.COM (@DreamersRadioID) August 4, 2015
Yesterday's dinner: onigirazu pic.twitter.com/MNX1K0MJny— Whiteowly (@Whiteowly) August 2, 2015
http://t.co/bRgIyFTfNJ pic.twitter.com/TZnqyyRoRb— Chopstick Chronicles (@Chopstick67) August 1, 2015
日本デコずし協会が「デコおにぎらず」コンテストを開催! http://t.co/naTN0BtRr5 #おにぎり #onigiri (共同通信PRワイヤーより) ※ プレスリリースをそのまま掲載しています。 日本デコずし協… pic.twitter.com/JUmlHiT2jj— 石子 (@145ishiko) July 16, 2015
Yesterday was an exciting day with the Virginia Governor's Japanese Academy complete with an Onigirazu demo! pic.twitter.com/qcuJ7N5FzP— San-J Tamari (@SanJTamari) July 10, 2015
Evolution of Onigiri (Rice Ball) – Onigirazu http://t.co/8DA3OgiC3p pic.twitter.com/59lrtjkdow— Yusuke Japan (@YUSUKE_JAPAN_tw) July 5, 2015
Is it a sandwich? Is it a rice ball? No it's a ONIGIRAZU! (not Onigiri) http://t.co/YvaZD9rrd9 pic.twitter.com/sVKe5TDjNJ— Nikkei Asian Review (@NAR) June 22, 2015
おにぎらずのレシピ探してたら出てきた浜乙女さんのサイトなんだけど( http://t.co/Hn8osGhKFL )、魚肉ソーセージを1本まるごと玉子焼きで包んで使うレシピが食いごたえありそうすぎてすごい。 pic.twitter.com/m6ahehrQWc— みぞせ (@mizose) May 30, 2015
Oh, wow! I want this » Keep Up With Japanese Food Trend: Onigirazu from @cookmorphosis http://t.co/AH95RFHQJB pic.twitter.com/RR9O4EOWlR— A Spicy Perspective (@SpicyPerspectiv) May 10, 2015
Autor: sol/ja / Źródło: tvn24.pl, Reuters TV, bostoneglobe.com