Polak zabrał w kosmos pierogi. Sprawdziliśmy na żywo, jak smakują

pierogi
Marcin Wrona ocenia smak pierogów, które poleciały na ISS
Źródło: TVN24
W środę rano Sławosz Uznański-Wiśniewski poleciał w kosmos. Drugi w historii polski astronauta na Międzynarodową Stację Kosmiczną zabrał ze sobą między innymi pierogi. Jak smakują? Na żywo sprawdzili to dziennikarze TVN i TVN24.  

Grupa czterech astronautów wystartowała zgodnie z planem i rozpoczęła podróż na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS) punktualnie o godzinie 8:31 czasu polskiego. Wewnątrz kapsuły Dragon oprócz nich są też m.in. pierogi z kapustą i grzybami, które Sławosz Uznański-Wiśniewski obiecał zabrać w kosmos.

Start misji relacjonowaliśmy TVN24 i TVN24 BiS, a także w tvn24.pl i TVN24+. Na antenie trwa wydanie specjalne.

Jak smakują kosmiczne pierogi

Pierogi dla Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego zostały specjalnie zaprojektowane i przygotowane tak, aby nadawały się do zabrania w kosmos. W tym celu zostały liofilizowane, czyli całkowicie pozbawione wody. Można je zjeść po zalaniu płynem - na przykład bulionem - lub na sucho. W tej drugiej wersji postanowił na antenie TVN24 spróbować ich będący na Florydzie Marcin Wrona, a za jego przykładem poszli znajdujący się w studiu Robert Kantereit i Hubert Kijek.

- Dziwne to trochę. Czuć faktycznie kapustę. To takie trochę chipsy z kapuścianym smakiem - ocenił korespondent "Faktów" TVN Marcin Wrona. - Zdecydowanie czuć taki mocny smak kapusty - dodał po kilku kolejnych kęsach. Robert Kantereit porównał natomiast konsystencję niezalanych płynem pierogów do ryżu preparowanego.  

Marcin Wrona ocenia smak pierogów, które poleciały na ISS
Marcin Wrona ocenia smak pierogów, które poleciały na ISS
Źródło: TVN24

Pierogi w kosmosie

Specjalne pierogi powstały według przepisu Mateusza Gesslera. Firmą odpowiedzialną za ich stworzenie jest LYOFOOD. "Przedstawiamy pierwsze we Wszechświecie liofilizowane tradycyjne pierogi! Kapusta kiszona z cebulą i grzybami, doprawiona majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, a następnie zamknięta w cienkim cieście" - opisuje danie producent.  

Liofilizowane pierogi w studiu TVN24
Liofilizowane pierogi w studiu TVN24
Źródło: TVN24

A skąd wziął się pomysł zabrania pierogów na ISS? Jak wyjaśnił wcześniej Hubert Kijek, wszystko zaczęło się od muralu autorstwa Evan Lovett. Przedstawia on astronautę trzymającego w dłoniach kartonowy znak z napisem "Wyślijcie pierogi". Dzieło zainspirowało Uznańskiego-Wiśniewskiego do kontaktu z LYOFOOD i wyniesienia na ISS swojej porcji pierogów.  

Poza pierogami ta sama firma przygotowała też dla polskiego astronauty inne dania: specjalne leczo z kaszą gryczaną oraz kruszonkę z jabłkami. W ramach kolekcji "astro menu" powstały też liofilizowana zupa pomidorowa z makaronem orzo i tzw. astrodropsy, czyli liofilizowane musy z owoców.

TVN24
Dowiedz się więcej:

TVN24

Czytaj także: