W marcu br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 173,8 pkt. i obniżył się wobec indeksu z lutego br. o 1,5 proc. W stosunku do marca ub.r. był o 18,7 proc. niższy. Indeks spada od kwietnia 2014 r. ze względu na wysoką podaż większości produktów żywnościowych.
Ceny żywności znajdują się obecnie na poziomie najniższym od czerwca 2010 r.
Co potaniało?
W marcu br. potaniał znacznie cukier (-9,2 proc.), a w mniejszym stopniu również oleje roślinne (-3,1 proc.), zboża (-1,1 proc.) i mięso (-1 proc.). Podrożały natomiast już drugi miesiąc z rzędu artykuły mleczarskie (+1,7 proc.). Obniżka indeksu cen mięsa (do 177 pkt.) była spowodowana głównie spadkiem notowań wieprzowiny i drobiu. Niższe były również ceny mięsa owczego, natomiast wołowiny były stabilne. Głównymi czynnikami spadku cen mięsa były obniżone zapotrzebowanie ze strony rynków azjatyckich, gdzie notowano wysokie wzrosty produkcji, a także utrzymywanie w mocy restrykcji importowych przez Rosję. Ceny olejów spadły ze względu na obniżkę cen olejów sojowego i palmowego na skutek niskiego popytu na olej palmowy oraz dobrych zbiorów soi i jej wysokich zapasów, obniżka cen zboża była wynikiem głównie dużej podaży eksportowej ziarna. Z kolei indeks cukru FAO stracił na wartości z powodu słabnącego reala, który zachęca Brazylijczyków do wywozu, oraz dużej podaży cukru w głównych regionach produkcji. W ciągu roku cukier staniał o 20 proc.
Autor: mb / Źródło: PAP