Kuchenki gazowe zabijają rocznie 40 tysięcy ludzi w Europie

kuchenka gazowa
Amerykańscy naukowcy biją na alarm. Gotowanie na kuchenkach gazowych szkodzi zdrowiu
Źródło: Marek Nowicki/Fakty TVN
Szkodliwe substancje emitowane przez kuchenki gazowe zabijają rocznie co najmniej 40 tysięcy ludzi w Unii Europejskiej i Wielkiej Brytanii, alarmują naukowcy z Hiszpanii. Według nich najgorzej jest pod tym względem we Włoszech, gdzie z takich urządzeń korzysta ponad 70 procent populacji. Jednak także Polska jest w niechlubnej czołówce.

Badanie autorstwa hiszpańskich naukowców z Uniwersystetu Jaume I w Castelló de la Plana i Uniwersytetu w Walencji zostało opublikowane w poniedziałek na stronach uczelni. Jak zauważono, to pierwszy raport, w którym oszacowano wpływ substancji emitowanych przez kuchenki gazowe na przedwczesną śmierć.

Autorzy badania sprawdzili poziom zanieczyszczenia powietrza dwutlenkiem azotu w domach, w których są kuchenki gazowe. Okazało się, że w 14 krajach w przeciętnym gospodarstwie domowym poziom zanieczyszczenia emitowanego przez kuchenki przekracza wytyczne ustanowione przez WHO, co stanowi poważne zagrożenie dla ludzi.

ZOBACZ TEŻ: Polska coraz lepiej radzi sobie ze smogiem. "Ja pamiętam, jak było 40-50 lat temu"

Kuchenki gazowe zabijają tysiące Europejczyków

Naukowcy oszacowali, że każdego roku ponad 36 tys. przedwczesnych zgonów w całej Unii Europejskiej oraz 3,9 tys. w Wielkiej Brytanii jest związanych z używaniem kuchenek gazowych. Średnio korzystanie z kuchenki gazowej ma skracać życie o prawie dwa lata. Jak podkreślono, dane te są nadal niedoszacowane, ponieważ badano jedynie jeden z emitowanych gazów - dwutlenek azotu, nie brano więc pod uwagę m.in. tlenku węgla oraz benzenu.

Dwutlenek azotu to silnie toksyczny gaz działający drażniąco na oczy i drogi oddechowe. Długotrwały kontakt z nim zwiększa ryzyko wystąpienia chorób płuc, serca oraz układu krążenia, w tym nowotworów. Autorzy przypomnieli, że już dotychczasowe badania dowiodły, iż korzystanie z kuchenek gazowych wiąże się z wyższym niż w przypadku kuchenek elektrycznych ryzykiem m.in. zapalenia płuc, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc czy astmy.

Polska w niechlubnej czołówce

Autorzy raportu zwrócili uwagę, że przeciętnie jedna trzecia gospodarstw domowych w państwach UE posiada kuchenki gazowe, choć w niektórych odsetek ten przekracza 60 proc. Liczba zgonów związanych z korzystaniem z takich kuchenek jest najwyższa we Włoszech, Polsce, Rumunii, Francji i Wielkiej Brytanii. We Włoszech, gdzie kuchenek gazowych używa ponad 70 proc. populacji, liczbę przedwczesnych zgonów oszacowano na ponad 12,7 tys. rocznie, a w Polsce oraz Rumunii na ok. 6 tys. rocznie. Z kolei problem ten nie dotyczy wcale Cypru i Malty, gdzie takich urządzeń się nie używa.

Według ekspertów, choć kuchenki gazowe wydzielają szkodliwe substancje, które mogą powodować choroby serca i płuc, to ogólna świadomość na temat tego zagrożenia jest niewielka. - Skala problemu jest dużo gorsza, niż myśleliśmy - uważa główna autorka badania Juana María Delgado-Saborit z Uniwersytetu Jaume I.

ZOBACZ TEŻ: W 2030 roku w UE mają wejść nowe normy jakości powietrza. Polska ma 6 lat na wymianę "kopciuchów"

Zobacz także: