Ze względu na rosnące ceny gazu i prądu część właścicieli restauracji w Amsterdamie wprowadziła "opłatę energetyczną" - poinformował dziennik "De Telegraaf". Jak wyjaśnił jeden z przedsiębiorców, klient powinien wiedzieć, ile restauratorów kosztuje energia.
Ze względu na rosnące ceny gazu i prądu część właścicieli restauracji w stolicy Holandii zdecydowała się podnieść ceny, natomiast niektórzy z nich dodają do rachunku specjalną opłatę - podał holenderski dziennik.
Opłata energetyczna w restauracjach
- To nie była łatwa decyzja, ale jest ona niezbędna - tłumaczył w rozmowie z "De Telegraaf" Oskar Heijdelberg, współwłaściciel sieci restauracji. Przedsiębiorca wprowadził "opłatę energetyczną" w wysokości 1,5 euro w 14 restauracjach, których jest współwłaścicielem.
- Gdy tylko ceny energii powrócą do normalnego poziomu, natychmiast zniesiemy ten środek - zadeklarował restaurator.
- Holendrzy bardziej akceptują wzrost cen w supermarkecie niż w gastronomii - ocenił Dirk Beljaarts, dyrektor Koninklijke Horeca Nederland (KHN), organizacji holenderskiej branży gastronomicznej, cytowany w dzienniku. W jego ocenie taki dodatek pomaga więc uświadomić gościom, że droga energia ma również wpływ na ceny w restauracjach.
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock