W tym roku paczki żywnościowe dla osób w najtrudniejszej sytuacji materialnej zawierają 19 zdrowych produktów wysokiej jakości. Wartość każdej z nich to 269 złotych - powiedziała w czwartek minister rodziny, pracy i polityki społecznej Elżbieta Rafalska.
Rafalska przedstawiła dziennikarzom podsumowanie Podprogramu 2016, zrealizowanego w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (POPŻ). Jak zaznaczyła Rafalska, podprogram był realizowany od sierpnia 2016 do końca czerwca 2017 r. W tym czasie skorzystało z niego 1,3 mln osób. - To aż o 100 tys. osób więcej niż w roku ubiegłym - podkreśliła minister. Dodała, że na program zostało przeznaczone 357 mln zł, a w latach 2014-2020 łącznie na pomoc żywnościową przeznaczone zostanie ponad 2,5 mld zł.
Wypchane paczki
Minister dodała, że beneficjentami POPŻ są przede wszystkim osoby w trudnej sytuacji materialnej - "mające niskie dochody, bezdomne, bezrobotne, przewlekle chore lub niepełnosprawne". Beneficjenci otrzymali paczkę o wartości ponad 228 zł, w której było 16 produktów żywnościowych. - Pierwsze paczki to było 5 produktów żywnościowych; teraz jest ich 16, a w kolejnym podprogramie produktów będzie 19 - podkreśliła Rafalska. Dodała, że "w paczce jest żywność wysokogatunkowa, zdrowa, na którą osoby najuboższe nie mogą sobie pozwolić".
Do 16 produktów spożywczych, które były w paczce w 2016 r. - jest to m.in. ryż biały, mleko UHT, gulasz wieprzowy z warzywami, szynka drobiowa, cukier i fasola biała - podprogramie na rok 2017 dołączono trzy kolejne: buraczki, kasza gryczana i makaron bezglutenowy. - Pamiętamy, że paczka jest adresowana do osób starszych, chorych, do rodzin z dziećmi; do osób, które czasami stosują specjalne diety, i (dołączając makaron bezglutenowy - PAP) dajemy im w ten sposób wybór. Niektóre osoby chorują, mają uczulenia, stąd taka propozycja - wyjaśniła Rafalska. Dodała, że najnowsze paczki nie są już zróżnicowane co do regionu, lecz zostały ujednolicone, a wartość każdej z nich to 269 zł.
Więcej skorzysta
Rafalska poinformowała, że w ostatnim roku udało się poprawić dostępność do programu, przede wszystkim poprzez podniesienie kryterium dochodowego ze 150 proc. kryterium, które obowiązuje w pomocy społecznej, do 200 proc. Obecnie dla osoby samotnie gospodarującej jest to ponad 1200 zł, na osobę w rodzinie to 1028 zł. - Poprzednie kwoty były o ponad 200 zł mniejsze - zaznaczyła Rafalska.
Dodała, że znacznie zwiększyła się też liczba gmin uczestniczących w programie - z 60 proc. gmin w 2015 r. do 90 proc. w roku 2016. - Jest to efekt dołączenia do programu nowej organizacji partnerskiej. Teraz do już współpracujących z nami organizacji - Polskiego Czerwonego Krzyża, Federacji Polskich Banków Żywności i Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej - dołączyła Caritas Polska. Więcej organizacji realizowało ten program i więcej beneficjentów mogło skorzystać - poinformowała Rafalska.
W szkołach będą jedli zdrowo
Jak zaznaczył minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel, od września 2017 r. zostanie uruchomiony "Program dla szkół", który zastąpi programy "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole". Jego celem będzie promowanie wśród dzieci zdrowej diety bogatej w owoce, warzywa oraz produkty mleczne. Dzieciom zostaną bezpłatnie przekazane świeże owoce, warzywa i soki oraz mleko i jego przetwory. - Tutaj przeznaczamy - rząd przyjął już rozporządzenie w tym zakresie - 243 mln zł, z tego 128 z budżetu krajowego i 114 z budżetu UE - podkreślił Jurgiel.
Podsekretarz Stanu w MRPiPS Elżbieta Bojanowska podkreśliła, że POPŻ to nie tylko paczki i posiłki. "Chcemy, żeby to był pierwszy krok do usamodzielnienia się i nauczenia praktycznych umiejętności: jak sprawnie zarządzać środkami finansowymi, jak przygotowywać zdrowe, zrównoważone posiłki dla rodziny czy jak rozsądnie robić zakupy, by nie marnować żywności" - poinformowała. Dodała, że "w podprogramie 2015 organizacje partnerskie zorganizowały ponad 7 tys. takich działań towarzyszących dla 122 tys. osób". Zaznaczyła, że paczki rozdzielają organizacje partnerskie, a nie ośrodki pomocy społecznej, dzięki czemu z programu mogą skorzystać osoby, które uważają, że zgłoszenie się do pomocy społecznej "stygmatyzuje".
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 realizowany jest od grudnia 2014 r. przez Agencję Rynku Rolnego we współpracy z Caritas Polską, Polski Czerwonym Krzyżem, Federacją Polskich Banków Żywności oraz Polskim Komitetem Pomocy Społecznej; programem zarządza resort pracy i polityki społecznej, agencja zaś jest instytucją pośredniczącą. Program jest uzupełnieniem działań gmin w zakresie udzielania pomocy żywnościowej najuboższym; beneficjentami będą przed wszystkim osoby i rodziny korzystające ze wsparcia ośrodków pomocy społecznej. Program realizowany jest w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD); zastąpił realizowany wcześniej program dostarczania nadwyżek żywności najuboższej ludności Unii Europejskiej (PEAD) i jest finansowany ze środków UE oraz polskiego budżetu, w proporcjach odpowiednio 85 proc. i 15 proc.
Autor: ps/gry / Źródło: PAP