Polscy producenci, nie oglądając się na kaprysy Rosji, szukają nowych rynków zbytu. Ten rok może być rekordowy dla eksportu polskiej żywności do Afryki. "Jego wartość może przekroczyć miliard euro" - ocenia Michał Koleśnikow, ekonomista Banku BGŻ.
Kraje Czarnego Lądu kupują od nas dużo zbóż, głównie pszenicy, ale też coraz więcej przetworów z mleka i mięso - głównie drób. Nasze firmy zdobywają też Azję. Na przykład dzięki dużemu popytowi na wieprzowinę w 2014 r. eksport do Hongkongu skoczył o 114 proc.
W efekcie, mimo spadku sprzedaży na rynek rosyjski aż o 30 proc., eksport rolno-spożywczy zwiększył się o 4,5 proc. i po raz pierwszy w historii przekroczył 21 mld euro. "Wynik jest lepszy, niż można się było spodziewać" - mówi Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Autor: /gry / Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: tvn24