Polska fabryka Nestle rozpoczęła produkcję koszernych lodów

Łączna produkcja lodów koszernych zaplanowana na ten rok to 1,25 mln sztuk
Łączna produkcja lodów koszernych zaplanowana na ten rok to 1,25 mln sztuk
Źródło: Nestle
Fabryka Nestle w Namysłowie rozpoczęła produkcję lodów koszernych - poinformowała firma. Pierwszą partię osobiście nadzorował naczelny rabin Polski, Michael Schudrich.

Na początek Nestle wyprodukuje jeden koszerny produkt - waniliowo-kokosowy rożek Kit Kat. Lody będzie można na razie kupić tylko w Izraelu.

Specjalne certyfikaty

Produkcja koszerna wymaga specjalnych certyfikatów wydawanych przez organizacje żydowskie, których rabini dokonują inspekcji produktu oraz zakładu produkującego. Na taką inspekcję do fabryki Nestle w Namysłowie przyjechał naczelny rabin Polski Michael Schudrich.

- Zasady koszerności opierają się na Torze, w praktyce oznacza to sprawdzenie składników używanych do produkcji, a maszyneria musi przejść specjalne czyszczenie. Takie czyszczenie pozwala oddzielić produkcję koszerną od składników używanych poprzednio. Bez takich przygotowań Żydzi, którzy przestrzegają koszerności, nie będą mogli jeść wyprodukowanych lodów - powiedział Schudrich.

Zalecenia rabina

Jak powiedział Tomasz Lazarowicz, dyrektor fabryki Nestle w Namysłowie, w trakcie procesu produkcji surowce, opakowania bezpośrednie, półprodukty, a nawet palety drewniane dla lodów koszernych muszą być należycie odseparowane od materiałów niekoszernych.

- Od momentu pojawienia się idei produkcji lodów na rynek izraelski jesteśmy w ścisłym kontakcie z Michaelem Schudrichem. Uzgodniliśmy z nim wymogi, które muszą spełniać surowce i opakowania. Rabin zatwierdził certyfikaty naszych dostawców, a niektóre surowce były produkowane specjalnie pod jego nadzorem i tylko te partie mogą być wykorzystane do produkcji. Na podstawie zaleceń rabina powstał plan przygotowań do produkcji, który obejmował wszystkie kroki, począwszy od zamówień materiałów, poprzez przygotowanie linii produkcyjnej i półproduktu skończywszy na produkcji wyrobu gotowego i wysyłce - powiedział Lazarowicz.

Nie tylko lody

Łączna produkcja lodów koszernych zaplanowana na ten rok to 1,25 mln sztuk. Wolumen jest rozłożony na dwie produkcje – pierwsza w ostatnim tygodniu kwietnia i kolejna w pod koniec czerwca. Certyfikat koszerności będzie nadany przez rabina dla każdej produkcji po jej zakończeniu.

Lody to nie pierwsze koszerne produkty opuszczające fabryki Nestle w Polsce. Rzeszowski oddział firmy produkuje dania warzywne i warzywno-owocowe niezawierające mięsa i spełniające wymagania koszerności na potrzeby m.in. rynku izraelskiego.

Autor: tol / Źródło: tvn24bis.pl

Zobacz także: