Główny Inspektor Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży partii parówek z szynki. Powodem jest wykrycie w produkcie podwyższonego poziomu bakterii Listeria monocytogenes.
"Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g" - podano w uzasadnieniu.
Chodzi o "Parówki z Szynki. Simply food 200g", których producentem są Zakłady Mięsne "Unimięs" z Chrzanowa, a które sprzedawane są pod marką Madej Wróbel.
Jak podaje GIS, na opakowaniu znajduje się oznaczenie partii produkcyjnej - 180524001. Termin spożycia parówek upływa 16 czerwca br.
"Nie należy spożywać parówek o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - podano.
W piątek oświadczenie w tej sprawie na Facebooku opublikowała spółka Madej Wróbel. "Jesteśmy poruszeni zaistniałą sytuacją i podjęliśmy zdecydowane kroki w celu wyjaśnienia okoliczności powstania niezgodności" - podkreślono. Firma zapewniła również, że "uruchomiono procedury wewnętrzne mające na celu niedopuszczenie do pojawienia się ponownie problemu".
Wycofanie z obrotu
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o powyższych wynikach Głównego Lekarza Weterynarii w celu podjęcia odpowiednich działań kontrolnych oraz przygotowania listy dystrybucyjnej w celu bezzwłocznego wycofania powyższej partii produktu z obrotu handlowego.
Ponadto, jak czytamy, GIS przekazał informacje odpowiednim organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Autor: mb//bgr / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock