Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wynikach badania przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną, które stały się podstawą do wycofania ze sprzedaży partii mąki z ciecierzycy. W produkcie stwierdzono obecność białka soi, alergenu, o którym informacji nie ma na opakowaniu produktu.
"W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - przestrzega Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Stwierdzono, że "spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną".
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Witpak. Mąka z ciecierzycy chickpeas flour, 500 g Numer partii: 347/01/24 Data minimalnej trwałości: 12.2024 Producent: Witpak Sp. z o.o. Sp.k. , ul. Chałubińskiego 13, 25-619 Kielce
GIS poinformował w komunikacie, że "firma Witpak Sp. z o.o. Sp.k. niezwłocznie podjęła działania, by wycofać ww. partię produktu ze sprzedaży. "Organ urzędowej kontroli żywności współpracuje z podmiotem, prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitoruje proces wycofania ww. produktu z obrotu" - dodano.
Urząd napisał, że "osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu".
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock