Superjajka pomogą w walce z rakiem?

Jajka mają o wiele więcej fosfolipidów
Jajka mają o wiele więcej fosfolipidów
Źródło: TVN24/x-news.pl

Zamiast zwykłej paszy, kury dostają karmę wzbogaconą o algi morskie i znoszą jajka bogatsze w fosfolipidy - odkryli wrocławscy naukowcy. Te, pobrane i umieszczone w specjalnych preparatach, mają pomóc w walce z nowotworami, chorobą Alzheimera czy otyłością.

Wszystko zaczęło się od paszy dla kur. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego i Przyrodniczego wzbogacili ją o naturalne składniki, przede wszystkim algi morskie. Wpływa ona na późniejszy skład jajek. Kury znoszą jajka mające sporo fosfolipidów. W zwykłych jajkach są jedynie śladowe ilości tej substancji, a to właśnie ona jest wykorzystywana w suplementach wspomagają regenerację uszkodzonych komórek i walkę z chorobami.

Dobroczynne fosfolipidy

- To, co tutaj będziemy produkować, to wyjątkowe w swoim rodzaju fosfolipidy. Ich wyjątkowość wynika z tego, że w procesie badania wymyślono paszę dla kur, po której spożyciu znoszą specjalne jaja. Z nich wyciskamy fosfolipidy. Gdy umieścimy je w naszym preparacie, poprawiają ludziom życie - mówi Cezary Rutke, prezes firmy zajmującej się produkcją suplementów.

- Chodzi o choroby cywilizacyjne, stres, możliwość aktywnego działania. Ludzie po dłuższych chorobach mogą szybciej odzyskiwać swoją sprawność - dodaje Rutke.

Jajka pomogą w walce z rakiem?

Odkrycie wrocławskich naukowców to też szansa na skuteczniejszą walkę z nowotworami, chorobą Alzheimera, chorobami serca, cukrzycą, osteoporozą i otyłością. Ma powstać cała seria preparatów, opartych dla dobroczynnych fosfolipidach. Ich produkcja ma ruszyć w kwietniu. Na razie są testowane przez wrocławskich naukowców.

- Mamy obiecujące wyniki badań na zwierzętach np. jeśli chodzi o leczenie nadciśnienia, ale za wcześnie by się za bardzo cieszyć. Uważamy oczywiście, że produkt jest bezpieczny i rozpoczynamy badania u ludzi - mówi prof. Andrzej Szuba z Uniwersytetu Medycznego.

Autor: ansa/mz / Źródło: TVN24 Wrocław, PAP

Czytaj także: