Pogoda na 16 dni: na północy rodzi się mroźny wyż
W marcu czasami będzie chłodniej niż w lutym. Jakiej temperatury możemy się spodziewać w najbliższych dniach? Czy ciepło powróci? Sprawdź długoterminową prognozę pogody na 16 dni.
Kończy się czas nienaturalnie ciepłej pogody o tej porze roku. Napływ ciepłego powietrza z południa, który jeszcze trwa, tuż po weekendzie zostanie zahamowany przez wyż rozrastający się nad Skandynawią. Ten układ wysokiego ciśnienia zepchnie z północy do naszej części Europy zimne powietrze. Oznacza to nie tylko znaczne ochłodzenie w ciągu dnia, ale również nocny, kilkustopniowy mróz (patrz mapa).
Pogoda na 16 dni
Ciepło, to znaczy 15 stopni Celsjusza, odczują i zobaczą na swoich termometrach jeszcze w poniedziałek mieszkańcy południowej Polski. Później o takiej temperaturze możemy zapomnieć na dłuższy czas, bo od wtorku nastąpi duże ochłodzenie - na północy kraju temperatura spadnie do 2 st. C, a na południu do 8 st. C.
Nocami, zwłaszcza w drugiej połowie tygodnia, będzie kilkustopniowy mróz. Nieco cieplej, do 12 st. C, ma być w czasie najbliższego weekendu, ale tuż po nim przyjdzie kolejna fala chłodnego powietrza i będzie zaledwie od 1 do 6 st. C. Potem, od 15 marca, nastąpi ocieplenie i po dwutygodniowej przerwie temperatura wróci do poziomu około 15 st. C Następna 16-dniowa prognoza temperatury w najbliższą niedzielę.
Autorka/Autor:Tomasz Wasilewski
Źródło: tvnmeteo.pl
Źródło zdjęcia głównego: AdobeStock/tvnmeteo.pl
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
93-latek z prefektury Akita na północy Japonii został znaleziony martwy przez żonę. Początkowo uznano go za ofiarę ataku niedźwiedzia. Po przeanalizowaniu ran na ciele ofiary aresztowano jednak syna mężczyzny - podaje stacja BBC.
Mężczyzna miał zginąć wskutek "ataku niedźwiedzia". Teraz aresztowano jego syna
Rzadsze koszenie trawników jest lepsze dla bioróżnorodności roślin i organizmów glebowych. - Jednak w miastach, ze względu na różnorodne funkcje zieleni, potrzebny jest kompromis - powiedziała doktor Małgorzata Stanek z Instytutu Botaniki Polskiej Akademii Nauk w Krakowie.
Ekspertka: najlepiej kosić trawę jak najrzadziej. Ale nie w miastach
Sezon polowań na niedźwiedzie rozpoczął się w Szwecji. W tym roku zezwoleniem na odstrzał objęte zostało około 20 procent krajowej populacji ssaków. Liczba ta niepokoi organizacje ochrony przyrody, które obawiają się, że tak nasilone polowania mogą spowodować szkody w populacji.
Chcą odstrzelić 20 procent populacji niedźwiedzi
Ruch turystyczny przekłada się na coraz większe zanieczyszczenie Antarktydy. Najnowsze badania pokazują, że wysokie stężenie metali ciężkich pochodzących ze spalania paliw przyspiesza topnienie pokrywy śnieżnej. Wizyta jednego turysty może wiązać się z utratą nawet stu ton śniegu.
Jedna wycieczka tam kosztuje sto ton śniegu
Mieszkańcy australijskiego stanu Nowa Południowa Walia zmagają się ze skutkami ekstremalnych ulew. W wielu miejscach doszło do zalań i podtopień. W Sydney odnotowano największe opady deszczu w ciągu 24 godzin od 2007 roku.
Największe opady od 18 lat. Dziesiątki alarmów przed powodzią
Do niedawna Włosi zmagali się z ekstremalnie wysokimi temperaturami powietrza. Teraz w znacznej części kraju doszło do gwałtownego zwrotu w pogodzie. Ulewne deszcze doprowadziły do powodzi, w której zginęła jedna osoba. Prognozy nie zapowiadają poprawy pogody.
Załamanie pogody od Mediolanu po Sycylię
Skąd przybyły do nas obiekty międzygwiezdne 'Oumuamua, Borisov i ATLAS? Śledząc ich kosmiczne trajektorie, naukowcy z Harvardu wyliczyli miejsca, z których mogą pochodzić kosmiczne skały. Ich wyniki rzucają także nieco światła na wiek tych tajemniczych ciał.
Ci goście odwiedzili Układ Słoneczny. Skąd pochodzą?
Silny deszcz przyczynił się do śmierci co najmniej ośmiu osób w Karaczi, największym mieście Pakistanu. Ulewy nadciągnęły nad miasto we wtorek, powodując paraliż komunikacyjny i przerwy w dostawach prądu. Burmistrz wprowadził stan wyjątkowy.
Stan wyjątkowy po ulewach, nie żyje osiem osób
Naukowcy opracowali przepis na najsmaczniejszą czekoladę. Zespół z Wielkiej Brytanii zidentyfikował najważniejsze czynniki procesu fermentacji ziaren kakaowca, które wpływają na smak wyrobów. Jak się okazało, w osiągnięciu idealnego smaku pomagają pewne grupy mikroorganizmów. Taka wiedza może pomóc producentom czekolady w jej ulepszaniu.