Sześć sezonowych skarbów. Pomagają schudnąć, upiększają i poprawiają odporność

Warzywa i owoce to niewyczerpane źródło witamin i składników mineralnych
Warzywa i owoce to niewyczerpane źródło witamin i składników mineralnych
Źródło: Shutterstock
W sezonie wiosenno-letnim nie tylko słoneczna aura i pozwalające na ubieranie ulubionych sukienek temperatury są cudowne. Fantastyczne jest także jedzenie, a konkretnie sześć produktów, w których drzemie ogromna moc. Szczególnie wtedy znakomicie wpływając na zdrowie, figurę i urodę.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

Siedem produktów z poniższej listy można śmiało określić mianem superjedzenia. Chcesz wspomóc proces detoksykacji? Sprawniej pozbywać się zbędnych kilogramów? Poprawić kondycję skóry albo wzmocnić układ odpornościowy?

To od teraz miej pewność, że na liście zakupów pojawi się tych 7 produktów. Wszelkie wątpliwości, dlaczego warto je kupić, znikną po przeczytaniu tekstu.

1. Szparagi

To bardzo estetycznie wyglądające potężne porcje błonnika, kwasu foliowego oraz witaminy A, C, E i K. To także bogate źródło chroniącego przed rozwojem nowotworów i opóźniającego procesu starzenia się przeciwutleniacza, jakim jest

odpowiedniego poziomu płynów wewnątrz organizmu. Są znakomite dla osób, których problemem jest nadmierne zatrzymywanie wody w organizmie albo zbyt wysokie ciśnienie krwi.

2. Buraki

Buraki to bogate źródło kwasu foliowego, dostarczające znikome ilości witaminy B1 oraz trochę, jeżeli jemy surowe lub poddane obróbce termicznej, albo sporo witaminy C, jeżeli spożywamy je w postaci soku. To warzywo jest swoista kopalnią cennych dla zdrowia minerałów - żelaza, wapnia, magnezu, potasu, manganinu, sodu, miedzi, chloru, fluoru, cynku, boru, litu, molibdenu, kobaltu oraz rzadko spotykanego w warzywach rubidu i cezu.

Badania naukowe dowiodły, że pity regularnie sok z buraków może zwiększyć wydajność sportowców, wspomagając proces dostarczania tlenu do mięśni. Chroni przed chorobami serca, demencją, zmniejsza ciśnienie krwi i wspomaga przepływ krwi w mózgu.

3. Truskawki

To ogromna porcja witaminy C podana w pysznym owocu, którego spożycie regularne wspomaga układ odpornościowy i produkcję kolagenu. Tak, naprawdę, porcja truskawek pozwoli na spowolnienie tworzenia się zmarszczek i zmniejsza destrukcyjny wpływ, jaki na skórę ma opalanie się.

4. Maliny

Są pyszne, słodkie i bogate w błonnik. Wspomagają proces spalania się tkanki tłuszczowej dzięki obecnemu w nich związkowi, zwanemu keton malinowy. Chronią także przed otyłością i cukrzycą. Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

5. Kapary

Charakteryzujące się wyrazistym smakiem pąki kwiatowe są bogatym źródłem witaminy A, K oraz niacyny i ryboflawiny. Obecne w nich antyoksydanty,

Aktywny ranking (odcinek 5)

Aktywny ranking (odcinek 5). Najzdrowsze owoce

Autor: stella/jap / Źródło: dailyrecord.co.uk

Czytaj także: