Dietetyk Aneta Łańcuchowska, prowadząca program "Pożegnanie z wagą" na kanale TVN Meteo Active, wielokrotnie powtarzała, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale wiadomo, rano czasu zawsze jest za mało. Jednak na propozycję Anety każdy znajdzie chwilę. Zobacz, jak przygotować pyszną kaszę jaglaną z gruszką, świeżą miętą, siemieniem lnianym i dodatkiem orientalnych przypraw.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
Do przygotowania zdrowego śniadania według przepisu Anety Łańcuchowskiej, prowadzącej program "Pożegnanie z wagą" na kanale TVN Meteo Active, będziesz potrzebować:
- gruszki, - ugotowanej na mleku kaszy jaglanej, - uprażonego na suchej patelni siemienia lnianego, - kilku listków świeżej mięty, - przypraw: kurkumy, cynamonu, - łyżeczkę miodu.
Jak przygotować?
Ugotowanie kaszy jaglanej jest banalnie proste, tak jak pozbycie się specyficznego gorzkawego smaku - wystarczy ją uprzednio przelać gorącą wodą. By kasza dobrze się ugotowała wystarczy zachować proporcje: 1 szklanka mleka na pół szklanki kaszy. Po ugotowaniu kaszy wymieszaj ją w garnku z łyżką miodu dla smaku.
W czasie gotowania się kaszy, na rozgrzanej suchej patelni upraż siemię lniane oraz obierz i pokrój gruszkę. Wrzuć połowę pokrojonego owocu do miski, przykryj ugotowaną kaszą i dorzuć resztę gruszki. Posyp uprażonym siemieniem i ozdób listkami mięty. Dodaj do smaku cynamon i kurkumę.
Smacznego!
Autor: stella/mk / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active