Przed nami fala upałów. Co jeść, żeby obniżyć temperaturę ciała?

Arbuz
Arbuz
Źródło: Shutterstock
W upalne dni nie możemy zapominać o odpowiedniej diecie i wodzie. Pragniemy bowiem na wszelki sposób obniżyć temperaturę ciała. Poznaj produkty, które Ci w tym pomogą.

TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?

SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW

W Polsce temperatura powietrza już w piątek przekroczy 30 st. C. Upał jest uciążliwy dla naszego organizmu. Gdy jest gorąco szukamy ochłody. Nie zawsze jednak zimne czy schłodzone jedzenie i napoje sprawią, że poczujemy ulgę od skwaru. Przyniosą nam orzeźwienie tylko na krótki czas, ale istnieją produkty, dzięki którym obniżymy temperaturę ciała, co pomoże nam przetrwać upał.

Cytrusy

Co jeść podczas gorących dni? Postaw na cytrusy. Stanowią dobre źródło wody, są niskokaloryczne i gaszą pragnienie. Te bogate w witaminę C wspomagają odporność oraz spowalniają proces starzenia się skóry.

Arbuz

Arbuzy doskonale gaszą pragnienie. W upalne dni warto pochylić się z łyżeczką nad ćwiartką arbuza. Owoc ten zawiera ponad 90 proc. wody oraz mnóstwo witaminy A i C. Przed spożyciem dobrze jest schłodzić arbuza, wtedy jego jedzenie jest jeszcze przyjemniejsze. Arbuz bardzo dobrze sprawdza się również w letnich sałatkach. Skomponuj go z serem feta, oliwą z oliwek, octem balsamicznym i świeżą bazylią.

Melon

Dobrym zamiennikiem arbuza jest melon. Owoc ten jest również niskokaloryczny. To doskonałe źródło potasu. Posiada mało węglowodanów, tłuszczy i białka, dlatego jest idealny dla ludzi na diecie, cukrzyków oraz chorujących na nadciśnienie i dolegliwości sercowo-naczyniowe. Na upalne dni spróbuj zrobić chłodnik z melona, dodaj do niego mięty.

Owocami, które obniżają temperaturę ciała są również granaty i banany.

Ogórek

Niektóre warzywa również obniżają temperaturę ciała, szczególnie te, które mają dużo wody. Przede wszystkim sięgnij po ogórka. Posiada właściwości moczopędne, ma bardzo mało kalorii, zawiera dużo witaminy B, fosforu, wapnia i składników mineralnych.

Rzodkiewka

Rzodkiewki są niedocenianym warzywem, a w lecie bardzo pozytywnie działają na nasz organizm. Zawierają dużo wody i witaminy C, potasu, siarki, żelaza i jodu.

Mięta

Mięta działa orzeźwiająco. Posiada niesamowite właściwości chodzące i relaksujące. Pobudza w trakcie upalnych dni. Pomaga przy niestrawności i stanach zapalnych. Dodaj miętę do herbaty lub wrzuć do owocowej czy warzywnej sałatki.

Kojąco podczas upałów działają również sezam, nasiona kopru włoskiego, mleczko kokosowe, mak i chłodne mleko.

Przyprawiaj

Ostre potrawy powodują, że jest nam gorąco. Jednak w rezultacie ich spożywanie obniża się temperatura ciała. Z tego względu w krajach, gdzie w ciągu roku jest bardzo gorąco, spożywa się dużo ostrych potraw. Postaw na imbir, chili, pieprz cayenne, kardamon.

Woda przede wszystkim

Podczas upałów nie zapomnij o piciu wody. Nawet owoce nie zastąpią nam jej, gdy na dworze panuje skwar. Dostarczanie płynów do organizmu reguluje jego pracę.

Dieta przedłuża życie

Diety, które ograniczają spożywanie pokarmów, czyli redukują przyjmowanie kalorii, opierają się na obniżaniu temperatury ciała. Tłumaczą ją tym, że im mniej kalorii dostarczymy organizmowi, tym mniej ciepła wytworzy. To z kolei spowoduje, że temperatura ciała się obniży, nawet o 0,2 st. C. Wpływa to korzystnie na nasze zdrowie, a niskokaloryczna dieta może przedłużyć życie.

Zobacz przepis na orzeźwiającą lemoniadę:

Autor: AD/jap / Źródło: greenlivingonline.com, boldsky.com, searchhomeremedy.com

Czytaj także: