Maja Sobczak z FOOD LAB STUDIO, prowadząca bloga Qmamkasze.pl, proponuje na śniadanie szybki przepis na kaszę jaglaną na ostro z jabłkiem, czosnkiem i imbirem.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE?
By przygotować to danie, potrzebujesz:
- ugotowanej kaszy jaglanej,
- jabłka,
- ząbka czosnku,
- świeżego imbiru,
- szczypty pieprzu.
Jak to zrobić?
- Kaszę przelałam dwukrotnie wrzątkiem i raz zimną wodą na gęstym sicie - instruuje Sobczak. Dzięki temu pozbywa się specyficznej goryczy, charakteryzującej kaszę jaglaną. Tak przepłukaną kaszę należy wsypać do garnka i zalać wodą w proporcji 1:2 (na porcję kaszy dwie porcje wody). Wystarczy przykryć garnek, w którym będzie się gotowała przykrywką i poczekać, aż wchłonie całą wodę, co będzie jednoznaczne z tym, że będzie gotowa do spożycia.
W międzyczasie należy posiekać ząbek czosnku na drewnianej desce i "dać mu pooddychać", oprószywszy go uprzednio odrobiną soli. Świeżego imbiru wystarczy niewiele - kawałek o grubości około centymetra będzie wystarczający. Należy obrać go ze skóry i poszatkować.
Ostatnim krokiem jest rozpuszczenie masła klarowanego na patelni i wkrojenie na nią jabłka. - Potem do nich dodaję imbir i czosnek - instruowała Sobczak. Gdy wszystko jest już gotowe - zarówno kasza, jak i jabłka z czosnkiem i imbirem, wystarczy przełożyć składniki do miseczki, udekorować np. listkami ciemnej bazylii i tymianku oraz podać sobie i najbliższym.
Smacznego!
Autor: stella/map / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active