Kotlet schabowy z frytkami i kiszoną kapustą często gości na polskich stołach. W zwykłej wersji - z panierką - jest jednak kaloryczną bombą. By spalić samą tylko panierkę, należałoby przynajmniej przez godzinę spacerować. W "Pożegnaniu z Wagą" dietetyk Aneta Łańcuchowska proponuje lżejszą wersję zarówno kotleta, jak i sałatki.
TVN METEO ACTIVE TO NAJBARDZIEJ WIARYGODNE INFORMACJE O ZDROWYM STYLU ŻYCIA! JAK OGLĄDAĆ TVN METEO ACTIVE? SPRAWDŹ NUMERY KANAŁÓW!
By przygotować smakowity, zdrowy i sycący obiad dla rodziny należy zaopatrzyć się w pokrojone na kotlety świeże mięso pozyskiwane z tuszy świńskiej, olej rzepakowy, na którym je usmażymy, ziemniaki oraz porcję kiszonej kapusty, marchewkę, jabłko i świeżą pietruszkę.
Jak to zrobić?
Z panierki, która jest kaloryczną bombą, rezygnujemy. Po doprawieniu mięsa smażymy je na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Ziemniaki, pokrojone w plasterki, pieczemy w piekarniku w temperaturze ponad 200 st. C przez około pół godziny, aż się zarumienią.
Do przyrządzenia surówki potrzebujemy niewiele. Wystarczy tarka i miska, w której połączymy wszystkie składniki. Kapustę kroimy, a marchew i jabłko obieramy, ścieramy na tarce, a następnie - mieszamy wszystkie składniki, dodając poszarpaną pietruszkę na końcu. Dla smaku można sałatkę skropić odrobiną cytryny. Cukru nie musimy dodawać, ponieważ jabłko wystarczająco "osłodzi" smak surówki.
Porównanie
Jak wypada porównanie zamienionych dań? Różnica jest naprawdę duża!
Pieczone ziemniaki - 100 g - 93 kcal Frytki - 100 g - 314 kcal
Kotlet schabowy panierowany - 100 g - 318 kcal Kotlet schabowy bez panierki - 100 g - 268 kcal
Autor: stella/kka / Źródło: TVN Meteo Active
Źródło zdjęcia głównego: TVN Meteo Active