Zielona herbata, kakao czy niektóre odmiany winogron zawierają substancje hamujące namnażanie koronawirusa - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Stanu Karolina Północna. Teraz specjaliści zastanawiają się, czy dzięki odpowiedniej diecie można pomóc w walce z koronawirusem.
Komputerowe symulacje i badania in vitro wskazują, że znajdowane w niektórych produktach związki hamują proteazę niezbędną koronawirusowi SARS-CoV-2 do namnażania. Naukowcy wymieniają zieloną herbatę, kakao, gorzką czekoladę i winogrona odmiany muscadine. Czy odpowiednimi składnikami diety można walczyć z koronawirusem? Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Stanu Karolina Północna wskazuje, że niektóre składniki mogą być pomocne.
- Nasze laboratorium zajmuje się między innymi poszukiwaniem nutraceutyków w pożywieniu i roślinach leczniczych, które będą hamowały przyłączanie się wirusa do ludzkich komórek albo jego replikację w ich wnętrzu - mówił prof. De-Yu Xie, autor publikacji, która ukazała się w czasopiśmie akademickim "Frontiers in Plant Science". Nutraceutyki to środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe i cechy środków farmaceutycznych.
Hamują proteazy
Badacze zwrócili uwagę na proteazy - enzymy potrzebne komórkom do życia i wirusom do namnażania. W symulacjach komputerowych i badaniach in vitro odkryli oni, że niektóre składniki diety działają na proteazę Mpro koronawirusa.
- Mpro obecna w SARS-CoV-2 jest wirusowi potrzebna, aby mógł się replikować i składać w całość. Jeśli będziemy mogli ją zahamować lub unieszkodliwić, wirus zginie - mówił prof. Xie.
Komputerowe symulacje pokazały, że składniki obecne w zielonej herbacie, winogronach dwóch odmian muscadine, kakao i gorzkiej czekoladzie przyłączają się do różnych fragmentów kluczowej dla wirusa proteazy.
- Mpro ma część przypominającą kieszeń, która wypełnia się tymi substancjami. Kiedy kieszonka ta zostanie zapełniona, proteaza traci swoją ważną funkcję - tłumaczył naukowiec.
W liściach i skórce
Badania laboratoryjne przyniosły podobne rezultaty jak testy komputerowe. Szczególnie silnie działanie proteazy hamowały związki znajdowane w winogronach i zielonej herbacie. Substancje pochodzące z kakao i gorzkiej czekolady zmniejszały natomiast jej aktywność o połowę.
- Zielona herbata zawiera pięć przebadanych związków, które przyłączają się do różnych miejsc w kieszonce Mpro, obezwładniając ją i hamując jej funkcje. Winogrona muscadine zawierają te substancje w swojej skórce i w nasionach. Rośliny używają takich związków, aby się chronić. Nie dziwi więc, że liście i skórka owoców roślin zawierają te cenne składniki - wyjaśnił prof. Xie.
Autor: kw/dd / Źródło: PAP, news.ncsu.edu
Źródło zdjęcia głównego: Sheelah Brennan/unsplash.com