Orzechy brazylijskie to nasiona owoców orzesznicy wyniosłej (Bertholletia excelsa) zwanej również orzesznicą brazylijską i bertolecją. Orzechy brazylijskie znane są także pod nazwą orzeszki pará, która wywodzi się od regionu, z którego się wywodzą. Ten rodzaj bakalii jest doceniany nie tylko za swój smak, ale przede wszystkim za szeroką gamę wartości odżywczych, które wprowadzają do organizmu człowieka.
● Orzechy brazylijskie, mimo nazwy, nie rosną tylko w Brazylii, ale i w Peru, Kolumbii, Gujanie, Surinamie i Wenezueli. ● Orzechy brazylijskie posiadają wiele wartości odżywczych, które m.in. wspomagają pracę mózgu, wzmacniają kości i redukują stres. ● Orzechy brazylijskie wyróżniają się na tle innych orzechów wysoką zawartością selenu – pierwiastka pozytywnie wpływającego na odporność organizmu. ● Zalecana dzienna dawka orzechów brazylijskich wynosi tylko kilka sztuk, gdyż przedawkowanie zawartych w nich pierwiastków może zaszkodzić zdrowiu człowieka.
Orzech brazylijski
Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy wyniosłej, które rosną w skorupie przypominającej kokos osiągającej masę od jednego do dwóch kilogramów. W środku skorupy znajduje się gniazdo wypełnione łupinami o kształcie półksiężyca, wewnątrz których mieści się kilkanaście orzechów brazylijskich.
Pozyskanie nasion z owoców nie jest prostą czynnością, gdyż wymaga rozbicia twardej skorupy tak, by nie uszkodzić znajdujących się w niej nasion. Usunięcie brązowej skórki otaczającej nasiona także nie należy do zbyt łatwych, dlatego zakupione orzechy brazylijskie są często łaciate – kremowo-brązowe.
Orzechy brazylijskie – jak rosną?
Orzesznice wyniosłe to drzewa rosnące dziko w Puszczy Amazońskiej, które mogą osiągać 50 metrów wysokości i wytworzyć w ciągu roku nawet 450 kilogramów owoców. Orzesznica brazylijska jest wiecznie zielonym drzewem, które nie nadaje się do uprawy. Owoce będące źródłem orzechów brazylijskich rozwijają się po zapyleniu dużych, kremowo-żółtych kwiatów wydzielających nieprzyjemny zapach. Kwiaty orzesznicy zebrane są w gęste, zwisające ze szczytów pędów grona. Owoce pojawiają się po około roku od zapylenia i mają średnicę wynoszą do 15 centymetrów. Owoc pokryty jest brązową, zdrewniałą skorupą, we wnętrzu której znajduje się torebka nasienna zawierająca kilkanaście trójkanciastych nasion okrytych brązową łupinką. Zbiory przeprowadzane są po opadnięciu owoców z drzew, co jest obarczone sporym ryzykiem, gdyż spadające, ciężki i twarde owoce mogą uderzyć osobę zbierającą w głowę.
Orzechy brazylijskie – gdzie kupić?
Orzechy brazylijskie można kupić w paczkach, rzadziej na wagę. Są dostępne zarówno w spożywczych sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Cena za kilogram tych bakalii zaczyna się od 60 złotych. Na dosyć wysoką cenę nasion orzesznicy wyniosłej wpływa brak możliwości uprawy tej rośliny.
Orzechy brazylijskie – wartości odżywcze
Orzechy pará są bogactwem witamin, minerałów i składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu człowieka. Spośród wielu wartościowych pierwiastków znajdujących się w orzechach brazylijskich na szczególną uwagę zasługuję selen, którego największe ilości (103 µg w 100 g) można spożyć właśnie wraz z tymi orzechami. Do pozostałych wartości odżywczych znajdujących się w 100 gramach orzechów brazylijskich zaliczają się: - białko ogółem – 14.32 g, - tłuszcz – 67 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 16,13 g, jednonienasycone – 24 g, wielonienasycone – 24,4 g) - węglowodany – 11,74 g (w tym cukry proste 2,33 g), - błonnik – 7,5 g, - witamina C – 0,7 mg, - witamina B1 – 0,617 mg, - witamina B2 – 0,035 mg, - witamina B3 – 0,295 mg, - witamina B6 – 0,101 mg, - kwas foliowy (witamina B9) – 22 µg, - witamina E – 5,65 mg, - wapń – 160 mg, - żelazo – 2.43 mg, - magnez – 376 mg, - fosfor – 725 mg, - potas – 659 mg, - sód – 3 mg, - miedź – 1,74 mg, - cynk – 4,06 mg, - mangan – 1,22 mg.
Ile kalorii mają orzechy brazylijskie?
Podobnie jak wszystkie orzechy, tak również orzeszki pará są wysokokaloryczne. 100 gram tych bakalii to około 660 kcal. Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować ze spożywania orzechów brazylijskich. Ich wysoka kaloryczność sprawia, że usprawniona zostaje nie tylko przemiana materii, ale i zachodzące w organizmie procesy mające na celu spalanie tkanki tłuszczowej. Szacuje się, że powinno się spożywać od dwóch do maksymalnie czterech orzechów brazylijskich w ciągu każdego dnia.
Orzechy brazylijskie – właściwości
Orzechy brazylijskie posiadają wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu człowieka, jednak mimo to nie można przesadzić z ich ilością w codziennej diecie. Rozważne spożywanie orzeszków poskutkuje: - korzystnym wpływem na tarczycę, - wzmocnieniem układu odpornościowego, - wspomaganiem profilaktyki przeciwnowotworowej, - poprawą płodności i potencji u mężczyzn, - wspieraniem odchudzania, - wzmocnieniem serca i naczyń krwionośnych, - wyregulowaniem ciśnienia tętniczego, - obniżeniem poziomy złego cholesterolu, - wspomaganiem pracy mózgu i oczu.
Czy orzechy brazylijskie są szkodliwe?
Spożywanie codziennie zbyt dużej ilości orzechów brazylijskich może skutkować przedawkowaniem selenu, które objawiać się może bólami i zawrotami głowy, mdłościami oraz wymiotami. Długotrwałe spożywanie dużych porcji tych bakalii mogłoby doprowadzić do łysienia, wzrostu poziomu złego cholesterolu we krwi, a nawet anemii. Orzechy brazylijskie, podobnie jak inne orzechy mogą wywoływać alergię
ZOBACZ TEŻ >> Fistaszki – uprawa, wartości odżywcze, właściwości Migdały dobre na stres, dla mózgu i serca. Ile można ich zjeść dziennie? Orzechy laskowe - idealne na domową nutellę
Źródło: pzh.gov.pl; fdc.nal.usda.gov
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock