Miechunka, znana jako physalis, jest smacznym i zdrowym owocem. Physalis jest również znane pod innymi nazwami, m.in. miechunka peruwiańska, miechunka rozdęta, pomidorowa czy rodzynek brazylijski. Podpowiadamy, jak jeść miechunkę i jakie ma właściwości
● Miechunka, czyli Physalis peruviana, to wieloletnia roślina ozdobna i jadalna. ● Owoce miechunki i korzeń rośliny mają wiele właściwości zdrowotnych, działając m.in. antyoksydacyjnie i wzmacniająco na układ immunologiczny. ● Miechunka jest bogatym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych. ● Physalis to owoc, który można jeść na surowo, po ugotowaniu lub w postaci dżemów i galaretek.
Miechunka, czyli physalis, to jagoda z rodziny psiankowatych, do której należą m.in. pomidory, ziemniaki, papryka oraz bakłażany. Łacińska nazwa miechunki to Physalis peruviana, ale można ją też znaleźć pod innymi nazwami: miechunka rozdęta, miechunka peruwiańska, rodzynek brazylijski, miechunka jadalna, złota jagoda i miechunka pomidorowa. Physalis to cierpko-słodka w smaku pomarańczowawa jagoda ukrywająca się w brązowej, przypominającej papier, osłonce (mieszku). Miechunka pochodzi z krajów Ameryki Południowej: Brazylii, Peru, Kolumbii, Ekwadoru i Chile.
Owoc Miechunki - physalis
Gałęzie miechunki są prążkowane, pokryte włoskami i rozłożyste. Mają fioletową barwę. Liście physalis mają sercowaty kształt, są aksamitne delikatnie ząbkowane i osiągają długość 6-15 cm i szerokość 4-10 cm. Kwiaty miechunki tworzą się w kątach liści. Są dzwonkowate, żółte z ciemnofioletowo-brązowymi środkami i fioletowo-zielonym włochatym kielichem.
Owoc physalis, miechunki, ma postać małej żółtawej jagody, przypominającej pomidorki koktajlowe. Ma średnicę 1–2 cm, a każda jagoda zamknięta jest w mieszku, który po dojrzewaniu przypomina brązową łuskę lub papier. Na początku owoce miechunki są zielone. Dojrzałe owoce physalis są gładkie, błyszczące, o barwie od żółtej do pomarańczowej. Wewnątrz miechunki znajduje się wiele drobnych płaskich nasion, otoczonych soczystym miąższem. Owoce miechunki mają cierpko-słodki smak i nadają się idealnie do deserów, ciast i przetworów. Niedojrzały owoc ma być dla niektórych trujący.
Miechunka: składniki odżywcze
Oprócz walorów smakowych physalis (miechunka) jest dobrym źródłem składników odżywczych, minerałów, witamin. 140 gramów miechunki dostarcza - 3,92 mg witaminy B3, - 1,4 mg żelaza, - 15,4 mg witaminy C, - 0,154 mg witaminy B1, - 15,68 g węglowodanów, - 56 mg fosforu, - 50 µg witaminy A, - 2,66 g białka, - 0,056 mg witaminy B2, - 0,98 g tłuszczu całkowitego, - 13 mg wapnia.
Miechunka: właściwości
Właściwości zdrowotne miechunki są nie do przecenienia:
Wzmacnia odporność. Jedna filiżanka physalis to ponad 50 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C działa jako przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami i wzmacniając układ odpornościowy. Działanie antyoksydacyjne - miechunkę stosuje się w leczeniu zapalenia wątroby, reumatyzmu, chorób zapalnych skóry i astmy.
Zapobiega anemii dzięki wysokiej zawartości żelaza.
Działa korzystnie na serce. Physalis zawiera dużo witaminy B1 (tiaminy). Niedobór witaminy B1 powoduje nieregularne bicie serca, a poważny niedobór może powodować zastoinową niewydolność serca.
Łagodzi ból stawów poprzez zwiększenie przepływu krwi (dzięki zawartości niacyny, czyli witaminy B3). 140 g miechunki (ok. 1 filiżanki) to 24,5 proc. dziennego zapotrzebowania na niacynę.
Chroni wątrobę i nerki przed zwłóknieniem - takie działanie ma korzeń physalis, dzięki zawartości m.in. alkaloidów i flawonoidów.
Poprawia zdolności poznawcze w przebiegu choroby Alzheimera i demencji oraz poprawia pamięć i koncentrację u zdrowych osób. Poprawia wzrok dzięki witaminie A, potrzebnej dla prawidłowego wzroku i zapobiegania tzw. kurzej ślepocie.
Physalis: jak jeść
Owoce miechunki można jeść na surowo (wystarczy obrać z osłonki) i przetworzone w koktajlach, sałatkach owocowych, w cukrowym syropie, jako dżem. Z physalis można robić też owocowe musy, sosy, lody, galaretki, kisiel, konfitury. Suszona miechunka z powodzeniem zastępuje rodzynki.
Miechunka: uprawa
Miechunka jest rośliną wieloletnią, pnącą, osiągającą wysokość ok. 0,5-1 m, ale czasami zdarza jej się dorosnąć nawet do prawie 2 metrów. Potrzebuje stanowiska słonecznego, osłoniętego od silnych wiatrów. Preferuje gleby dobrze przepuszczalne, najlepiej piaszczyste lub żwirowe. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Jest uprawiana w ogrodach głównie jako roślina ozdobna.
healthbenefitstimes.com
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock