200 dzieci z dwóch szkół znajdujących się na terenie gminy Gniewino (woj. pomorskie) zgłosiły się w ubiegłym tygodniu z objawami zatrucia pokarmowego. Przyczyną choroby może być catering dostarczany do placówek. Sanepid pobrał już próbki do badań. U pięciorga dzieci wykryto bakterie salmonelli.
Sanepid kilka dni temu zamknął kuchnię w Centrum Sportowo-Konferencyjnym w Gniewinie po tym jak doszło do masowego zatrucia dzieci z lokalnych szkół.
- Obie szkoły korzystają z cateringu i w ubiegłym tygodniu dostaliśmy zgłoszenia od rodziców o zatruciu pokarmowym dzieci. Objawy 8 i 9 listopada zgłosiło około 200 uczniów. To dzieci w wieku od przedszkola do gimnazjum - powiedziała Ewa Banasik, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie.
Jak wyjaśniła, inspektorzy pobrali do badań próbki od uczniów oraz pracowników kuchni. Zbadano też pożywienie, które dostarczono do szkoły. - Czekamy jeszcze na wszystkie wyniki badań, ale już wiemy, że u pięciorga uczniów wykryto bakterie salmonelli - powiedziała Banasik.
Wiadomo, że część dzieci czuje się już lepiej i mogła wrócić na zajęcia.
Otwarcie kuchni po dezynfekcji i badaniach
Kuchnia została zamknięta zamknięta w czwartek o godz. 15.30. Ponownie otworzono ją następnego dnia o 11.30. Inspektorzy prowadzili tam dochodzenie epidemiologiczne. - Otwarcie pionu kuchennego jest możliwe po jego zdezynfekowaniu i uzyskaniu pozytywnych wyników badań pracujących tam osób - podkreśliła dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie.
W piątek popołudniu Centrum Sportowo-Konferencyjne Gniewino poinformowało, że obecnie kuchnia funkcjonuje w trybie normalnym i obsługuje gości.
"Dbając o wysoki standard usług oraz w trosce o dobro gości, firma Centrum Sportowo-Konferencyjne Gniewino zastosowała się do zaleceń Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wejherowie. Od godz. 15.30 dnia 17 listopada br., do godz. 11.30 dnia 18 listopada br. przeprowadzono prewencyjne działania, które miały na celu wykluczenie, że źródłem zakażenia był personel pionu kuchennego. Przeprowadzona kontrola i dezynfekcja nie stwierdziła obecności bakterii w naszej kuchni" - poinformowało Centrum Sportowo-Konferencyjne Gniewino.
Jeśli chcielibyście nas zainteresować tematem związanym z Waszym regionem - czekamy na Wasze sygnały/materiały. Piszcie na Kontakt24@tvn.pl
Autor: ws/sk / Źródło: TVN24 Pomorze
Źródło zdjęcia głównego: TVN24