Operacja mózgu i nadziewanie oliwek. Poszło "bardzo dobrze"

Źródło:
PAP, BBC

W szpitalu w Ankonie we Włoszech 60-letnia pacjentka nadziewała oliwki podczas operacji usunięcia guza z lewego płata skroniowego. Pacjentka w ciągu godziny przygotowała 90 oliwek, a operacja - zdaniem lekarzy - "poszła bardzo dobrze".

Operacje, podczas których pacjent jest wybudzony, przeprowadza się w przypadku niektórych schorzeń neurologicznych, takich jak guzy, które wpływają na obszary mózgu odpowiedzialne za widzenie, ruch lub mowę. Taka metoda pozwala lekarzom monitorować pacjenta podczas operacji. Podczas podobnych zabiegów pacjentów proszono dotąd m.in. o grę na instrumencie.

Operacja "poszła bardzo dobrze"

Neurochirurg Roberto Trignani powiedział agencji Ansa, że trwająca dwie i pół godziny operacja pacjentki, której wycinano guza z lewego płata skroniowego mózgu, "poszła bardzo dobrze". 60-letnia kobieta w ciągu godziny przygotowała 90 nadziewanych oliwek.

Kobieta przygotowywała oliwki w sposób typowy dla regionu Marche. Nadziewa się je mięsem i pokrywa panierką z mąki, jajek i bułki tartej, a następnie smaży. To prawdopodobnie pierwszy przypadek takiej operacji na świecie.

Olive all'ascolana - potrawa z regionu MarcheShutterstock

Doktor Trignani, który był częścią 11-osobowego zespołu medycznego przeprowadzającego operację, wykonał dotąd około 60 zabiegów obejmujących operację mózgu na wybudzonym pacjencie. Inny pacjent w Ankonie był poproszony o oglądanie w czasie operacji kreskówek. 

Autorka/Autor:mart/ks

Źródło: PAP, BBC

Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock