Zmarł twórca przepisu na kurczaka tikka masala. "Restauracja była jego życiem"

000_DV559745czb
Ali Ahmed Aslam uważany był za wynalazcę przepisu na słynnego kurczaka tikka masala
Źródło: Facebook/ShishMahalGlasgow

Ali Ahmed Aslam, uważany za twórcę przepisu na kurczaka tikka masala, zmarł w Glasgow w wieku 77 lat. Wymyślone przez niego danie jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. - Restauracja była całym jego życiem - przyznał siostrzeniec Aslama.

Informację o śmierci Ali Ahmeda Aslama 19 grudnia przekazano na Facebooku restauracji Shish Mahal w Glasgow - Ali Ahmed Aslam był jej właścicielem. "Jesteśmy absolutnie zdruzgotani i załamani" - napisano dodając, że restauracja pozostanie zamknięta przez kolejne 48 godzin. Pogrzeb odbył się w Glasgow dzień później, a w środę o śmierci kucharza poinformowały największe brytyjskie media.

Kurczak tikka masala

Ali Ahmed Aslam pochodził z Pakistanu, ale w młodym wieku przeprowadził się do szkockiego Glasgow. Tam w 1964 roku otworzył własną restaurację Shish Mahal. Jak przyznał jego siostrzeniec Andleeb Ahmed w rozmowie z agencją AFP, Aslam codziennie jadał obiad w swojej restauracji. - Restauracja była jego życiem - przyznał siostrzeniec.

Uważa się, że Ali Ahmed Aslam jest twórcą przepisu na słynnego kurczaka tikka masala, jedną z najpopularniejszych obecnie potraw kuchni indyjskiej. To danie składające się z marynowanego i usmażonego kurczaka w sosie śmietanowym z pomidorami i przyprawami. O kulisach powstania w połowie lat 70. tego przepisu Aslam opowiedział w 2009 roku. - Kiedyś robiliśmy kurczaka tikka, aż pewnego dnia jeden klient przyszedł i poprosił o trochę sosu do niego, bo był dość suchy - opowiadał.

Wtedy właśnie narodził się pomysł, aby do kurczaka tikka, będącego tradycyjnym daniem kuchni indyjskiej, dodać jogurtowo-śmietanowy, przyprawiony sos. - To danie przygotowane według gustu naszych klientów. Zwykle nie zamawiają oni pikantnych potraw, dlatego podajemy je z jogurtem i śmietaną - wyjaśniał. Niedługo później danie stało się popularne w wielu innych brytyjskich restauracjach, a następnie na całym świecie. - Kurczak tikka masala powstał w tej restauracji - podkreślał Ali Ahmed Aslam siedząc w Shish Mahal. Dokładne pochodzenie kurczaka tikka masala nie jest jednak pewne, bo autorstwo jego receptury przypisuje sobie wielu restauratorów.

Ali Ahmed Aslam uważany jest za wynalazcę kurczaka tikka masala
Ali Ahmed Aslam uważany jest za wynalazcę kurczaka tikka masala
Źródło: AFP/East News

ZOBACZ TEŻ: Wybrano najlepszy ser świata 2022 roku. "Rozpływa się na języku i ma nuty ziół, owoców i skóry"

Czytaj także: