Ali Ahmed Aslam, uważany za twórcę przepisu na kurczaka tikka masala, zmarł w Glasgow w wieku 77 lat. Wymyślone przez niego danie jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. - Restauracja była całym jego życiem - przyznał siostrzeniec Aslama.
Informację o śmierci Ali Ahmeda Aslama 19 grudnia przekazano na Facebooku restauracji Shish Mahal w Glasgow - Ali Ahmed Aslam był jej właścicielem. "Jesteśmy absolutnie zdruzgotani i załamani" - napisano dodając, że restauracja pozostanie zamknięta przez kolejne 48 godzin. Pogrzeb odbył się w Glasgow dzień później, a w środę o śmierci kucharza poinformowały największe brytyjskie media.
Kurczak tikka masala
Ali Ahmed Aslam pochodził z Pakistanu, ale w młodym wieku przeprowadził się do szkockiego Glasgow. Tam w 1964 roku otworzył własną restaurację Shish Mahal. Jak przyznał jego siostrzeniec Andleeb Ahmed w rozmowie z agencją AFP, Aslam codziennie jadał obiad w swojej restauracji. - Restauracja była jego życiem - przyznał siostrzeniec.
Uważa się, że Ali Ahmed Aslam jest twórcą przepisu na słynnego kurczaka tikka masala, jedną z najpopularniejszych obecnie potraw kuchni indyjskiej. To danie składające się z marynowanego i usmażonego kurczaka w sosie śmietanowym z pomidorami i przyprawami. O kulisach powstania w połowie lat 70. tego przepisu Aslam opowiedział w 2009 roku. - Kiedyś robiliśmy kurczaka tikka, aż pewnego dnia jeden klient przyszedł i poprosił o trochę sosu do niego, bo był dość suchy - opowiadał.
Wtedy właśnie narodził się pomysł, aby do kurczaka tikka, będącego tradycyjnym daniem kuchni indyjskiej, dodać jogurtowo-śmietanowy, przyprawiony sos. - To danie przygotowane według gustu naszych klientów. Zwykle nie zamawiają oni pikantnych potraw, dlatego podajemy je z jogurtem i śmietaną - wyjaśniał. Niedługo później danie stało się popularne w wielu innych brytyjskich restauracjach, a następnie na całym świecie. - Kurczak tikka masala powstał w tej restauracji - podkreślał Ali Ahmed Aslam siedząc w Shish Mahal. Dokładne pochodzenie kurczaka tikka masala nie jest jednak pewne, bo autorstwo jego receptury przypisuje sobie wielu restauratorów.
ZOBACZ TEŻ: Wybrano najlepszy ser świata 2022 roku. "Rozpływa się na języku i ma nuty ziół, owoców i skóry"
Źródło: Independent, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: AFP/East News