Poznań nabrał smaku. Regionalne specjały na Starym Rynku

Poznaniacy zwiedzają liczne stragany ze specjałami
Poznaniacy zwiedzają liczne stragany ze specjałami
Źródło: TVN24 Poznań
Cydry, lody ciasteczkowe, kilkadziesiąt rodzajów nalewek czy cheborki jako polska alternatywa dla kebabów to tylko niektóre lokalne smakołyki, których można skosztować na poznańskim rynku w ramach VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.

Festiwal to jednak nie tylko pachnące stragany w centrum, to również wiele imprez towarzyszących.

- W pierwszym dniu VII Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku każdy zwolennik naturalnej, zdrowej kuchni z pewnością znajdzie coś dla siebie. W Strefie Smaku i na Scenie Festiwalu nie zabraknie pokazów i warsztatów, a kulinarne kino zaserwuje nam porcję wybornie dobranych filmów - przekonuje Jan Babczyszyn, dyrektor festiwalu. - Na Starym Rynku ustawione są kramy ponad 130 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne, a wieczorami zabrzmi folk, jazz, rock & roll, klasyka i blues - zapowiada.

Wspomnienie lata i komisja trójstronna

Pierwszego dnia imprezy odbywa się finał konkursu Polska Nalewka roku 2013. Wszystkie trunki zostały już zgłoszone, a o 16:00 jurorzy zasiedli do ich degustacji. Zgłoszone nalewki zaskakują zarówno składem jak i nazwami takimi jak "Komisja trójstronna" czy "Wspomnienie lata 2011".

Odbędzie się także konkurs na najlepszą nalewkę

Odbędzie się także konkurs na najlepszą nalewkę

Dla młodszych warsztaty

Dla tych, którzy do nalewek muszą jeszcze dorosnąć przewidziano inne atrakcje. - Najmłodsi smakosze przez cały dzień mogą wziąć udział w warsztatach tematycznych. "Truskawka w wielu odsłonach", nauka wypieku chleba lub wyrabiania glinianych naczyń to propozycje, które z pewnością zaciekawią każde dziecko - przekonuje dyrektor.

Dzięki warsztatom organizatorzy chcą uzmysłowić dzieciom, że potrawy robione z produktów regionalnych zawsze będą zdrowsze, niż te robione na masową skalę.

Festiwalowi towarzyszą warsztaty dla dzieci

Festiwalowi towarzyszą warsztaty dla dzieci

Gusta Polaków się zmieniają

Jak imprezę oceniają sami wystawcy?

- Organizacja jest niezła, ale sprzedaż to dramat - żali się pan Dariusz ze straganu z winem. - Posiadamy wina z małych, rodzinnych winnic, niedostępne w marketach. Liczba butelek jest limitowana w danych roku, jak się skończą, trzeba czekać na kolejny - wyjaśnia.

- Gusta Polaków powoli się zmieniają. Ludzie szukają innowacji w kuchni. Dlatego do nas przychodzą. W ofercie mamy ekologiczne pasztety z soczewicy, zupy, tarty - wylicza pani Joanna, opiekunka jednego ze straganów.

- Oscypki oryginalne, z certyfikatem, prosto z Podhala. Najwięcej sprzedaję mieszanych. Ale są też krowie i owcze. Wszystkie pyszne - wędzone, grillowane, do wyboru - zachwala swój towar pan Wojciech.

Jedzenie to nie wszystko

Festiwal traktuje jedzenie kompleksowo i nie skupia się jedynie na degustacjach.

- O godzinie 18:00 w REforma Studio rozpoczną się warsztaty poświęcone tematyce food designu i molekułom. Wyjątkowej prezentacji towarzyszyć będzie degustacja, która z pewnością usatysfakcjonuje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Warto również odwiedzić znajdujące się na Starym Rynku stoisko promocyjne kampanii Trzy Znaki Smaku, na którym Dżenneta Bohdanowicz zaprezentuje tatarski specjał – pierekaczewnik - reklamuje pierwszy dzień festiwalu Babczyszym.

Będzie można uczestniczyć także w pokazach, wystawach i koncertach.

- Wieczorem warto odwiedzić festiwalową scenę. Wystąpią na niej zespoły ClassZmer, The Stylacja oraz Poznańska Niesymfoniczna Orkiestra Ukulele. W przerwie koncertów, około godziny 20.00 poznamy wyniki Konkursu Polska Nalewka 2013 - wylicza dyrektor Babczyszyn.

Smakujemy do niedzieli

Siódme święto jedzenia w Poznaniu potrwa do niedzieli 18 sierpnia. Mimo że imprezy towarzyszące odbywają się również gdzie indziej (jak np. Kino Kulinarne w kinie Muza), osią wszystkich wydarzeń pozostaje Stary Rynek w Poznaniu.

Festiwal Dobrego Smaku

Autor: kk/b / Źródło: TVN24 Poznań

Czytaj także: