Nie jedzenie, a wnętrze. Polska restauracja walczy o tytuł najładniejszej na świecie

Restauracja Althaus w Gdyni - jako jedyna z Polski - walczy o zwycięstwo w konkursie Restaurant & Bar Design Awards 2013
Restauracja Althaus w Gdyni - jako jedyna z Polski - walczy o zwycięstwo w konkursie Restaurant & Bar Design Awards 2013
Źródło: PB Studio

Restauracja Althaus z Gdyni została zakwalifikowana do finału prestiżowego konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2013. To jedyne na świecie nagrody, które nie skupiają się na jedzeniu, ale na projekcie wnętrza, w którym jest ono podawane. Polski lokal w swojej kategorii ma silnego rywala - paryską restaurację zaprojektowaną przez gwiazdę designu, Jaimego Hayona.

Althaus jest jedyną knajpą z Polski, którą jury konkursu Restaurant & Bar Design Awards 2013 zakwalifikowało do finału. Projekt studia architektonicznego PB Studio z Sopotu we współpracy z architektem Filipem Kozarskim znalazł się na tzw. krótkiej liście wśród 190 lokali z całego świata.

- Na tak nasyconym, konkurencyjnym rynku właściciele lokali gastronomicznych rozumieją i doceniają, że projekt wnętrza staje się synonimem ich marki, tak samo, jak doświadczenie kulinarne i menu - mówi Marco Rebora, twórca konkursu, który od 2009 roku wybiera najładniejsze restauracje, bary, pizzerie, kawiarnie, bistra, cukiernie czy bufety w hotelach.

Restauracja Althaus

Restaurant & Bar Design Awards to jedyne na świecie nagrody, które skupiają się nie na jedzeniu, ale na meblach, oświetleniu i innych detalach wnętrz, w których jest ono podawane. O tym, jaką konkurs cieszy się popularnością, świadczy fakt, że w tym roku nadesłano 670 zgłoszeń z ponad 60 krajów, m.in. z Wielkiej Brytanii, Korei, Finlandii, Peru, USA, Brazylii, Rumunii, Izraela, Nowej Zelandii i Australii. A wśród projektantów są tak uznane gwiazdy, jak Norman Foster i Terence Conran.

Rywalem lokalu z Gdyni jest paryska restauracja Sergent Recruteur, którą zaprojektował Jaime Hayon
Rywalem lokalu z Gdyni jest paryska restauracja Sergent Recruteur, którą zaprojektował Jaime Hayon
Źródło: Hayon Studio

Na stole prosiak, na ścianie poroże

Polacy, których nominowano w kategorii "Europa: restauracje" (w sumie jest 27 kategorii), będą walczyć z gwiazdą światowego designu - Jaimem Hayonem, który zaprojektował paryską restaurację Sergent Recruteur. Poza tym, rywalami są knajpy z Rumunii, Belgii, Niemiec, Danii, Włoch i Hiszpanii.

Althaus to bawarska restauracja, która znajduje się w centrum Gdyni. Owszem, serwowana jest bawarska kuchnia - golonka, sznycel wiedeński, prosiak pieczony w całości, sałatka ziemniaczana i pszeniczne piwo - lecz wszystko to w wersji nowoczesnej. Na półkach niemieckie wina i książki kucharskie, a obsługa krąży między stolikami w bawarskich strojach.

Charakterystyczne jest tu połączenie klasycznych elementów kojarzących się z Bawarią i najnowszych trendów estetycznych, co sprawia, że wydaje się, jakby subtelne i eleganckie wnętrze znajdowało się w Berlinie czy Nowym Jorku.

Zwycięzców poznamy we wrześniu

Czy gdyński lokal zwycięży w Restaurant & Bar Design Awards 2013, dowiemy się 12 września, gdy w Londynie odbędzie się uroczysta ceremonia. Laureatów wybierze 21-osobowe jury, m.in. ceniony designer Maxim Velcovsky, Casper Vissers, prezes Moooi i sławny restaurator Tom Aikens.

W ubiegłym roku najpiękniejszą restauracją została A Cantina z Hiszpanii, a barem - Graffiti z Bułgarii.

W ubiegłym roku wygrały: bar Graffiti z Bułgarii (na górze) i restauracja A Cantina z Hiszpanii
W ubiegłym roku wygrały: bar Graffiti z Bułgarii (na górze) i restauracja A Cantina z Hiszpanii
Źródło: Mode, Estudio Nomada

Restaurant & Bar Design Awards 2013 - kategoria "Europa: restauracje":Althaus, PolskaBon, RumuniaCoeur D’Artichaut, BelgiaDas Brot, NiemcyHöst, DaniaIkibana, HiszpaniaKook, WłochyNicky’s, HiszpaniaSergent Recruteur, FrancjaWakuWaku Dammtorstrasse, Niemcy

Autor: am\mtom/zp / Źródło: tvn24.pl

Czytaj także: