Wykwintne dania godne najlepszych szef贸w kuchni. W menu przysmaki z ca艂ego 艣wiata. A wszystko - za grubymi murami, kolczastymi drutami i pod okiem uzbrojonych stra偶nik贸w. W takiej scenerii osadzeni w jednym z peruwia艅skich wi臋zie艅 walczyli o tytu艂 najlepszego kucharza.
Cho膰 to dopiero pierwsze tego typu zawody, ch臋tnych do promowania swojej ojczystej kuchni nie brakowa艂o. Byli kucharze m.in. z Hiszpanii, Meksyku, Ekwadoru, Kolumbii czy Francji. Wszyscy w peruwia艅skim wi臋zieniu znale藕li si臋 za przemyt narkotyk贸w. Po kilkudziesi臋ciu minutach na konkursowym stole pojawi艂y si臋 przysmaki z ca艂ego 艣wiata - tortilla, burritos, stek, kie艂basa, r贸znorodne sa艂atki, dania z ry偶u cebuli czy jajek.
Jak przysta艂o na powa偶ny konkurs, nie zabrak艂o profesjonalnych s臋dzi贸w. W jury zasiad艂o czterech szef贸w kuchni. Wyb贸r nie by艂 艂atwy, bo wi臋藕niowie stan臋li na wysoko艣ci zadania.
Werdykt zaskoczy艂 wielu wi臋ziennych zawodnik贸w i widz贸w - s臋dziowie wybrali tradycyjne w艂oskie spaghetti Bolognese. Kucharza docenili nie tylko za smak dania, ale te偶 jej struktur臋 i spos贸b prezentacji potrawy. - Nie spodziewa艂em si臋, 偶e mog臋 wygra膰. Zg艂osi艂em si臋 na konkurs, bo po prostu bardzo lubi臋 gotowa膰 - m贸wi艂 szcz臋艣liwy zwyci臋zca Gerardo Frigieri.
殴r贸d艂o: APTN
殴r贸d艂o zdj臋cia g艂贸wnego:聽aptn