Jedzenie gorzkiej czekolady może nas pobudzić i zwiększyć naszą koncentrację równie dobrze jak kawa - wynika z najnowszych badań amerykańskich naukowców, które opisuje “Daily Mail”.
Jeżeli popołudniu nie masz energii, czujesz się ospały i nie możesz się skupić, to zjedz kilka kostek ciemniej czekolady. “Już kawałek zawierającej 60 proc. kakao czekolady znacznie zwiększa koncentrację i pobudza niczym mocna kawa” - podają naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu w Północnej Arizonie.
Co jeszcze?
Co ciekawe naukowcy opracowali też nową recepturę ciemnej czekolady z aminokwasem L-teaniny, która nie tylko pobudza i dodaje energii, ale również - jeśli jemy ją regularnie przez dłuższy czas - rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi.
- Od dawna wiadomo, że czekolada może korzystnie wpływać na obniżenie ciśnienia krwi. Chcieliśmy sprawdzić, czy czekolada może również zwiększać koncentrację - tłumaczy prof. Larry Stevens z Uniwersytetu w Północnej Arizonie. Zespół Stevensa przebadał 122 osoby w wieku od 18 do 25 lat. Ochotnicy jedli czekoladę, a ich mózgi były badane przez elektroencefalograf, czyli urządzenie wykorzystywane przy badaniu EEG. W czasie doświadczenia kazano im również rozwiązywać zadania wykorzystujące koncentrację i pamięć.
Tylko ciemna
Ochotnicy otrzymali 1 gram czekolady na 1 kg masy ciała. Zatem osoba ważąca np. 63 kg w czasie testu zjadła 63 gram ciemnej czekolady. A to prawie dziewięć kostek czekolady. Wyniki badania pokazały, że osoby, które zjadły czekoladę zawierającą 60 proc. kakao byli po spożyciu bardziej czujni i skoncentrowani od tych, którzy dostali placebo. - Warto podkreślić, że jedynie ciemna czekolada daje efekt zwiększający koncentrację. Produkty z wysoką zawartością cukru i mleka nie dały takich samych wyników - wyjaśnia prof. Stevens.
Autor: msz / Źródło: Daily Mail,
Źródło zdjęcia głównego: pixabay.com | Public Domain