Nietypowe ogłoszenie opublikowała włoska pizzeria "Il Rione", której lokal znajduje się w wiedeńskiej dzielnicy Liesing. Restauracja poszukuje bowiem testera, którego głównym zadaniem będzie codzienne próbowanie dzieła pochodzących z Neapolu kucharzy.
Do obowiązków przyszłego pracownika będzie należało ocenianie 48-godzinnego ciasta fermentującego, a także degustowanie pozostałych, pochodzących prosto z Włoch, składników, takich jak mozzarella Fior di Latte prosto z Agreoli czy szynka Świętego Daniela.
Tester musi też dokładnie opisywać wrażenia, jakie towarzyszą każdemu kęsowi oraz kontrolować, czy zachowana została równowaga między chrupkością a puszystością ciasta.
2000 euro na rękę za testowanie pizzy
Restauracja stawia przed przyszłymi pracownikami pewne wymagania. To przede wszystkim pasja do pizzy, konieczne jest również doskonałe wyczucie smaku i konsystencji, poczucie humoru oraz brak lęku przed węglowodanami. Doświadczenie w degustowaniu pizzy jest mile widziane, choć nie jest wymagane.
Osoba, której uda się zdobyć tę pracę, może liczyć na wiele pracowniczych benefitów, takich jak nieograniczony dostęp do pizzy, bezpłatne lekcje języka włoskiego czy roczny abonament na siłownię.
Wynagrodzenie wynosi 2000 euro netto miesięcznie. Tymczasem według danych Eurostatu w 2023 roku przeciętny dochód na rękę pracownika w Austrii to było około 3200 euro.
Autorka/Autor: BC/dap
Źródło: PAP, tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock