GIS podał w komunikacie, że obecność bakterii Salmonella z grupy D wykryto na powierzchni skorupek jaj w badanej próbce jaj.Chodzi o produkt:- 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g,- najlepiej spożyć przed/nr partii: 03.08.2019.W,- kod na skorupkach jaj – 3PL14371361,- Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903.
Tesco wycofało produkt ze sprzedaży
Jak czytamy w komunikacie, Tesco Polska wycofała już z obrotu ze sklepów magazynów centralnych Tesco kwestionowaną partię jaj w ostatni wtorek. W piątek produkt został zaś zutylizowany przez poszczególne sklepy."O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie" - dodano.
GIS podkreślił, że "nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia"."Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - wskazano.
Autor: mb / Źródło: tvn24bis.pl
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock