Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym. "Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - przekazano w komunikacie. Produkt jest wycofywany z obrotu.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
Chodzi o Ser Złoty Mazur 150 g w plastrach, numer partii: 30.08/P6 16:59, termin przydatności do spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406.
Producentem jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie.
Ostrzeżenie przed produktem
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Trwa postępowanie
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania zakwestionowanego produktu z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.
Źródło: tvn24.pl
Źródło zdjęcia głównego: Mike_shots/Shutterstock