Salmonella w żółtym serze. Ostrzeżenie

shutterstock_1166628652
61 osób zatruło się salmonellą w przedszkolu (3.07.2024)
Źródło: TVN24
Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie dotyczące wykrycia obecności bakterii Salmonella Newport w serze żółtym. "Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - przekazano w komunikacie. Produkt jest wycofywany z obrotu.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella Newport w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Chodzi o Ser Złoty Mazur 150 g w plastrach, numer partii: 30.08/P6 16:59, termin przydatności do spożycia: 28.11.2024, kod kreskowy: 5900820008406.

Producentem jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie.

Ostrzeżenie przed produktem

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

GIS ostrzega przed salmonellą
GIS ostrzega przed salmonellą
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
GIS ostrzega przed salmonellą
GIS ostrzega przed salmonellą
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Trwa postępowanie

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania zakwestionowanego produktu z obrotu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Zobacz także: